CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

19.10.- Jízda po dálnici není žádná legrace.

Včera jsem měl příležitost se projet z Prahy do Brna po dálnici D1 za světla a zpět večer za tmy. Tam to šlo docela dobře až na obvyklé případy šíleného amoku, které občas při jízdě po dálnici v koloně přepadají řidiče kamionů. Neznámo proč takového ubožáka zdeptaného monotónní jízdou popadne touha si zazávodit s kolegou a začne například v kopci předjíždět. Je zřejmé, že to pro něj nebude mít nějaký praktický význam, protože tím získá asi tak vteřinový časový rozdíl při dojezdu do nějakého cíle. Přesto to řidiči kamionů dělají a vyvolávají tím naprosto zbytečné kolony osobních automobilů, které by jinak podle téměř souvislé "zdi" tahačů volně projížděli.
Zajímavé je, že tuhle předjížděcí mánii aplikují kamionáři i v noci, kdy to nepochybně hraničí se zločinnými úmysly. Jedete si tou svojí stočtyřicítkou kolem kamionů do táhlé zatáčky vpravo a najednou máte před sebou zadek kamionu sunoucího se devadesátkou. Máte-li za zadkem ještě netrpělivého majitele "děla" toužícího jet tou svojí dvoustovkou, je zaděláno na havarii. V každém případě se těším na nový zákon o provozu na komunikacích, který má zakázat předjíždění kamionů na úsecích silnic, které mají jen dva jízdní pruhy. Námitky některých kritiků tohoto ustanovení jsou ale nesmyslné. Za dvouhodinovou jízdu po dálnici jsem zaznamenal pouze čtyři případy předjíždění kamionů v úseku, kde byly jen dva jízdní pásy. To je zcela zanedbatelné a řeči o tom, jak se v pravém pruhu vytvoří kolona kamionů a vedle ní kolona osobních vozů, jsou naprostou pitomostí. Komu to možná bude vadit, budou ti "pařiči", kteří to kalí jak šílení a občas nebudou mít šanci nacpat předjížděný osobák mezi kamiony. Proč ale tento zákon má platit až od poloviny příštího roku, to je naprosto nepochopitelné. Možná to tak dopadlo proto, že se ODS chystá po uchopení moci tento zákon zase změnit. Co by bylo ale potřeba vyměnit, jsou naši politici. Všichni. Jenže to nikdo jiný nechce dělat. No nedivte se, je to nejistá práce na dobu určitou.
Zpátky ale k té dopravě. Na dálnici se většinou nevyskytují žádní chodci ani dobytek, zato na silnicích vedlejších se večer a v noci pohybují docela často. Úřady působící v oblasti Deanského královského lesa na jihozápadě Anglie zvažují, že označí ovce, které se tam pasou, světélkujícím barvivem. To by je mělo více ochránit při přecházení silnic, protože řidiči je budou díky barvě lépe vidět. Návrh vybavit ovce fluoreskujícím obojkem, podobně jako koně v jihoanglickém národním parku New Forest, byl odmítnut s tím, že ovce by se mohly zachytávat za houští. Úřady nyní hledají vhodné barvivo, které by nedráždilo ovčí kůži. Co na to říkají naši myslivci? Mohli by například takovou barvou označit vysokou zvěř i divoká prasata, která si to často namíří i přes dálnici, jak naznačují značky s jelenem, které jsou i na D1.
Také se nabízí otázka, zda by se neměli touto cestou dát i návrháři a výrobci oděvů, zejména různých bund a sportovních kalhot. Ve dne by taková barva nemusela být vidět, zato v noci by chodec na silnici svítil jako svatojánská muška. Možná by se toho mohla chytit i "subkultura" mládeže a založit nový výtvarný směr nazvaný bodygrafiti nebo hadrygrafiti. Domnívám se, že by to vyvolalo méně odporu, než s kterým se setkávají nepovedené subkulturní malůvky na zdech domů.

[Trvalá adresa článku]

Zavřít okno

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.