CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

20.10.- Dobře si rozmyslete, čím se vlastně živíte.

Devítiměsíční Ema Labudová snědla před šesti lety ovocný jogurt. Ihned začala zvracet. Rodiče ji museli odvézt k lékaři. Spolu s jogurtem s příchutí lesního ovoce totiž snědla i dvě větvičky, které se tam omylem dostaly. Dívčin otec zažaloval firmu Danone za nekalou soutěž. Dodnes se soudí. Je to veliká chyba firmy Danone, že nemá ve své lince na výrobu "jogurtů" pořádný mlejn, který by všechny přídavky rozemlel na jemno. Podle mého syna by si měli vzít příklad z vinařských "továren" kde byl kdysi na brigádě a na vlastní bulvy viděl, jak se kromě vína v drtiči hroznů rozemlela i dřevěná bedýnka včetně kovových pásků a jelo se dál. Musíte prostě počítat, že všechny potraviny, které byly vyrobeny z rozemletých surovin, mohou obsahovat cokoliv včetně plechu a hřebíků. Jsou to zejména párky a všechny druhy klobás a buřtů, hamburgery, umělá obalená smažená křidýlka od McDonalda (prý je ale už neprodávají!) a samozřejmě "jogurty", které nemají s jogurtovou biokulturou většinou nic společného, dále pak všechny ty dětské přesnídávky, zavařeniny a ochucené nápoje. Přísady ve formě krys nelze vyloučit ani v sušených bramborových těstech (kaše, knedlíky, škubánky a všelijaké ty mleté a usmažené produkty "zdravé" stravy). Jistotu, že jíte to, co si myslíte, máte jen u základních potravin, i když při výrobě mouky se také semele cokoliv, co se dostane do mlýna. Není to povzbudivé a máte dvě možnosti: přijmout to riziko a nemyslet na to, nebo se pokusit tahle průmyslová jídla a potraviny postupně omezit až vyloučit a živit se základními potravinami. Sice ještě budete riskovat, že ovoce a zelenina je plná umělých hnojiv a postřiků, maso nadité steroidy a léky (můžete jej vynechat...), ale přece jenom to riziko, že se budete živit odpadem, snížíte na minimum.
Na závěr jedna špatná zpráva: italský spotřebitelský časopis Altroconsumo testoval brambory a jídla z nich. Poté, co se objevily informace, že jídla z brambor připravovaná za vysokých teplot obsahují akrylamidy, potenciálně karcinogenní látky, otestoval řadu výrobků, jejichž základem byly brambory. Více o tom najdete zde. Já mám na brambory poněkud osobitý názor. Jsem toho názoru, že jaksi nejsme na požívání brambor geneticky uzpůsobeni. Naši předkové je nikdy před objevením Ameriky nejedli, živili se podstatně jinou stravou, než my dnes: hrách, jáhly, zelí, med, ovoce, obilné kaše, kroupy, ryby. Také maso a sádlo ze zvířat, která se živila veskrze přírodní stravou. Žádná rajčata a kečupy, dnes tak oblíbené. Víte, že se do kečupů přidává umělá rajčatová příchuť, protože rajčata z plantáží nechutnají správně rajčatově? A ještě jedna dnes základní potravina tu dříve nebyla: rýže. Naši předchůdci nejedli žádná umělá ochucovadla, stabilizátory, potravinářské barvy. Víte, že hexylacetát dělá ovocnou příchuť? Přeji dobrou chuť a hezký den.

[Trvalá adresa článku]

Zavřít okno

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.