CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

24.10.2005 - Rozhodčí soud on-line na internetu není novinka.

Ačkoliv tuto zprávu přinesla včera ČT jako něco nového, již 16. června 2004 vyšel v Obchodním věstníku dodatek pro vykonávání rozhodčího řízení na internetu. Konktétně se jedná o mimosoudní rozhodování sporů s využitím internetu, kdy účastníci řízení sepíší ve smlouvě doložku o řízení on-line a současně se podrobí řádu řízení on-line. Lze také uzavřít i smlouvu o rozhodování již vzniklého sporu v rozhodčím řízení on-line.
Elektronicky jsou pak v rozhodčím řízení všechna podání prováděna elektronicky a to především proto, aby i rozhodčí nález bylo možné vydat elektronicky. V případech, kdy není možno zajistit elektronické doručení některých dokumentů (podklady, důkazy), vydá rozhodce na základě žádosti účastníka sporu povolení k doložení důkazů v podobě jiné, než elektronické. Takové dokumenty jsou ověřovány přímo v sídle Rozhodčího soudu.
Poplatky za rozhodčí řízení on-line: 3% z předmětu rozhodovaného sporu, minimálně 3.000 a maximálně 1 milion korun. Více na http://www.arbcourtonline.cz/ Zvláštní dodatek Řádu pro rozhodčí řízení on-line najdete na http://www.arbcourtonline.cz/rad_online.htm Doporučená rozhodčí doložka do hospodářské smlouvy pro řízení on-line Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky je zde.
Co to vlastně je, rozhodčí řízení? "Strany se mohou dohodnout, že o majetkových sporech mezi nimi, s výjimkou sporů vzniklých v souvislosti s výkonem rozhodnutí a sporů vyvolaných prováděním konkursu nebo vyrovnání, k jejichž projednání a rozhodnutí by jinak byla dána pravomoc soudu, má rozhodovat jeden nebo více rozhodců anebo stálý rozhodčí soud (rozhodčí smlouva)." (citace ust. § 2 odst. 1 Zákona 216/1994 Sb. o rozhodčím řízení). Rozhodčí řízení je ve srovnání s řízením u obecných soudů rychlejší - je zahájeno bezprostředně po podání žaloby, spory jsou zpravidla rozhodovány ve lhůtě 1 až 10 týdnů. Rozhodčí řízení se umí vypořádat s obstrukcemi protistrany, neboť podléhá vlastní procesní úpravě doručování, a je také ekonomičtější, poplatek za rozhodčí řízení je výrazně nižší než poplatek soudní, další úspory představuje jednoinstančnost, tedy nemožnost odvolání. Rozhodci se snaží spory primárně rozhodovat pouze na základě písemných důkazů, odpadá tedy ústní jednání a zastupování právním zástupcem, možnost zdržovat ukončení sporu podáváním zjevně neúčelných procesních námitek a návrhů (podjatost apod.) a neodůvodněných odvolání. Další informace o rozhodčím řízení a rozhodcích najdete například zde.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.