CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

26.10.2005 - Jen si lokněte čerstvého vzduchu z našich kotelen!

Největšími znečišťovateli ovzduší v Česku jsou automobily, zejména pak staré modely osobní, naftové motory všeho druhu, kamiony i autobusy. Hned za nimi se však umístily domácnosti. Vyplývá to z nejnovějšího měření Státního zdravotního ústavu. Odborníky zaráží i fakt, že lidem se dnes nedýchá nejhůře v průmyslových oblastech, ale stále častěji v menších městech a obcích. Zvláště pokud jsou v údolí a je právě inverze. Přitom právě tam by mělo být ovzduší v pořádku. "Samotné nás to velmi udivilo - vzduch zamořují téměř z poloviny domácí kotelny. A přitom často těmi nejjedovatějšími látkami, jako jsou arzen či rakovinotvorné polycyklické aromatické uhlovodíky," přiznává Jiří Morávek, vedoucí odboru ochrany ovzduší ministerstva životního prostředí. Není ale čemu se divit: občané bydlící ve vlastních domech se chovají ekonomicky a tak vytápějí svoje obydlí vším, co hoří včetně petláhví a dalších obalů z plastických hmot. Někteří dokonce řežou na cirkulárce staré pneumatiky.
Tým pana Morávka vybral několik typických českých městeček a obcí do pěti tisíc obyvatel a po dvouletém zkoumání získal jistotu: domácí kotelny přispívají stále větší měrou k nárůstu rakoviny, srdečních i dýchacích onemocnění. I Pavel Rössner z Ústavu experimentální medicíny připomíná, že již pět let se zhoršuje kvalita ovzduší. "A kvůli tomu se oslabuje genetická výbava Čechů, což vede k degenerativním onemocněním, vrozeným vadám či růstu zhoubných nádorů," říká. "Po obrovském zlepšení čistoty vzduchu v devadesátých letech se s přispěním domácích kotelen pomalu vracíme do časů totality, kdy tu bylo k nedýchání," souhlasí Rössnerův kolega Radim Šrám.
A žádné sankce nepomáhají, musel by se vždy najít udavač, který by nahlásil podezřelý kouř a pohotovostní jednotka ochrany ovzduší, která by vyjela k "požáru". Samozřejmě spolu se státním zástupcem či soudcem, který by vydal na místě povolení k vniknutí do domu s cílem získat důkazy. To ale nevypadá jako reálná možnost, jak zabránit tomuto kriminálnímu jednání vlastníků soukromých kotelen. Jsme v podobné situaci, v jaké byli obyvatelé Londýna v minulém století, kdy se chtěli zbavit pověstné londýnské mlhy. Museli přísně zakázat topit v tradičních krbech uhlím, což se celkem snadno dalo kontrolovat. Jednak se uhlí přestalo prodávat a provinilce vždy prozradil kouř linoucí se z komína.
Jediná cesta pro nás vede k ekonomickým dotacím, respektive ke snížení DPH a elektřiny u plynu. Domácí kotelny bude nutné dotovat podobně, jako se to dělá bez řečí u zemědělců, kteří také dostávají peníze ostatních občanů, aniž se nad tím někdo podivuje.
Evropská unie dovede krásně kázat o čistotě ovzduší, pochybuji ale, že by dovolila snížení DPH u čistých energií či dokonce nějaké další dotace na jejich spotřebu. Přitom je vybírání DPH čistě věcí každého národního rozpočtu. Jenže Brusel se připravuje zcela plánovitě k celkovému převzetí moci a zavedení jednotného zdanění všech států v budoucí velkoříši. Proto je zde ta snaha o naprostou jednotu ve vybírání daní. Jejich budoucí sjednocování by vyvolalo velké konflikty a to si zejména evropská komise nepřeje.
Zbývá nám tedy jediné: vytvořit zvláštní policejní jednotky na kontrolu ovzduší, které by byly vybaveny nejen technicky, ale i neomezenou pravomocí vniknout každému podezřelému znečisťovateli do domu bez předchozího souhlasu soudce. Vhodné by také bylo zavedení velkých odměn pro ty, kteří by své spoluobčany udávali. Pak bychom mohli v této věci pokročit. Samozřejmě bychom pokročili i směrem k perfektnímu policejnímu státu. To jsme tady ale už měli a tak se toho nijak zvlášť nebojíme, protože se to přece dalo docela dobře přežít. Dokazují to předvolební preference socdemáků a komunistů. To jen pár disidentům a jim podobných otrapům tento náš skvělý socialismus nevoněl, protože se po nich chtělo, aby poctivě pracovali. Čest práci, soudruzi, sláva naší rodné komunistické straně!

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.