CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

7.11.2005 - Tak nám zrušili Meinla, paní Müllerová.

Na adrese www.julius-meinl.cz již nenajdete žádné informace kromě této: Stránky byly zrušeny. Vážení zákazníci, k 30.9.2005 byl uskutečněn převod prodejen Julius Meinl do obchodní sítě Ahold. Od 1.10.2005 není naše společnost provozovatelem žádné prodejny pod logem Julius Meinl. Provozovatelem těchto prodejen je společnost Ahold Czech Republic, a.s..
Použil jsem parafrázi na historickou větu ze Švejka proto, že obchody firmy Julius Meinl skončily podobně jako Rakousko-Uhersko, jelikož nedokázaly udržet krok s dobou. Byla to spíše sebevražda chorého než vražda. Následník trůnu Meinlů nebyl sice zastřelen v Sarajevu, ale jeho nástup znamenal zkázu této starodávné firmy, protože se nehodlal nadále zabývat nedůstojným kramařením s potravinami - svoji budoucnost totiž vidí na poli bankovních operací či spíše spekulací a obchodování s realitami. Firma Meinl zrušila své prodejny nejen u nás, ale také ve všech zemích. Údajně z piety prý bude zachován jediný obchod s lahůdkami ve Vídni. Původní obchodní model prodejen s lahůdkami a "koloniálním" zbožím špičkové kvality se tak dostane do polohy jakéhosi gurmánského muzea. Vše dobré a kvalitní tak postupně zmizelo ve víru amerikanizace prodeje prostřednictvím samoobsluh, ve kterých se milí a úslužní prodavači změnili v nevrlé doplňovače regálů, hlídače zlodějů a kysele se tvářící pokladní. Zdánlivě na tom měl získat zákazník tím, že nemusí čekat ve frontě u prodavače za pultem, který mu postupně snese požadované zboží. Ano, dnes může každý svobodně bloumat a bloudit neomezenou dobu rozlehlými bludišti regálů a jako sběrač sbírat do vozíku vše, co potřebuje i to, co by ho nikdy dříve nenapadlo koupit. Když jsem kdysi jako malý chlapec byl poslán matkou pro droždí, přinesl jsem skutečně jen to droždí. Dnes při podobné příležitosti poslán manželkou přináším nejméně dvě tašky potravin, protože prostě neodolám té nabídce.
Nezměnil se jen způsob prodeje, ale také i personál. Tato práce je českým obyvatelstvem považována za podřadnou asi jako práce na stavbě, a tak zatímco jsou bývalé prodavačky v důchodu nebo na sociální podpoře, za mrzký peníz nás ve frontě u pokladny odbavují Ukrajinky a Slovenky. Takový je trend v naší multikulturní společnosti: na otrockou práci otroky ze zahraničí.
Starý ošuntělý Meinl nám tedy v pátek zavřeli, přelepili modrou fólií známý koloniální symbol prodavače kávy a na dveře nalepili jméno jakéhosi Alberta. Vedle dali ceduli "V prodejně probíhá remodeling"(!) a dnes začnou prodávat ty potraviny z pátku. Až na jaře otevřou naproti přes ulici nové super Tesco, Albert nejspíš po marném boji natáhne brka a do prodejny se přestěhují se svým "značkovým" zbožím Vietnamci, kteří se zatím třesou chladem ve stáncích opodál. Takový je nemilosrdný tok života. Škoda, že "mladý" pan Meinl nedokázal obnovit starou slávu prodejen kvalitních lahůdek, protože podle mého je právě teď ta správná doba. Jinak si nedovedu vysvětlit fakt, že pan architekt Šípek si musel v Praze otevřít vlastní pidiprodejnu s lahůdkami prostě proto, aby měl kam si je jít nakoupit. Má tam opravdové dobroty jako například olej s černým lanýžem, sýr Brie de Meaux nebo sušenou krkovici. Dobrou chuť!

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.