CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

9.11.2005 - Jak asimilovat přistěhovalce?

Ve Francii se zavádí možnost vyhlásit zákaz vycházení v nočních hodinách. Zákaz platí pro osoby mladší 16 let. V noci na včerejšek gangy žhářů zapálily více než 1400 aut. Muslimští vzbouřenci v zemi galského kohouta poprvé útočili na svatyně křesťanů. Včera nad ránem zapálili kostely v Lens a Sete.
Nejrůznější politici skloňují v mnoha pádech slovo asimilace, blábolí o systémových chybách. Francouzi připouštějí, že budou muset slevit z představ o rovnosti, podle kterých vlastnictví francouzského občanství stmelí všechny lidi bez rozdílu - i přistěhovalce. Sociologové tvrdí, že satelitní arabské televizní vysílání má dramatický vliv na postupném prohlubování "vykořeněnosti", protože děti přistěhovalců mohou bez problémů vyrůstat v jiné jazykové i ideové realitě zásadně odlišné od země, ve které se pokoušejí zapustit kořeny. Výsledkem je i špatné zvládnutí zdejšího úředního jazyka. Asimilaci a integraci cizinců navíc zkomplikovaly snahy apoštolů multikulturalismu, kteří v řadě států prosadili možnost používání cizího jazyka místo úředního, jakmile počet lidí v určité minoritě přesáhne dané procento. Tak vznikají "multikulturální" gheta lidí, kteří mají v důsledku pocit společenské méněcenosti. Tento problém nakonec známe velice dobře z naší neblahé zkušenosti z integrace Romů do české společnosti. Jak to dopadne s druhou či třetí generací integrace "našich" Vietnamců si ještě budeme muset počkat. Zatím to ale vypadá, že Vietnamci jsou na rozdíl od ostatních národů zaměřeni tvrdě na finanční úspěch a důsledně dbají na to, aby jejich děti zvládaly dobře češtinu, aby se kamarádily s českými dětmi a usilovaly o co nejvyšší vzdělání. Učební výsledky vietnamských dětí jsou tak většinou nadprůměrné, tito žáci jsou pracovití. Přitom nemohou počítat při studiu s nějakou výraznou podporou rodičů, kteří většinou umějí "jen malo čésky". Ještě jedním Vietnamci vynikají: nemají žádné náboženství kromě uctívání svých předků.
A tak by naši sociologové a pedagogové mohli snadno poradit zmatenému západu, jak na asimilaci a integraci přistěhovalců do majoritní společnosti. Evropa už dnes snad konečně pochopila, že blábolit o multikulturalismu, klidném spolužití různých minorit a o podpoře jejich náboženských zvyků nemá smysl. Je třeba spíše hovořit o evropském tavícím kotli národů, ve kterém by měli přistěhovalci zapomenout na všechno neblahé z jejich národních tradic a hlavně zapomenout na Korán. Pokud se budou ve své nové zemi scházet v mešitě k pátečnímu kázání, kde se dozvědí jak šířit pomocí plamenů pekelných svoji víru, nejprve se dostanou do společenské izolace, ztratí nebo vůbec nezískají žádnou práci a skončí v pouličních gangech jako distributoři drog, lupiči a vrahové. Kdo si přečetl Korán tak potvrdí, že kdokoliv vychovaný od dětství v jeho duchu se ale svojí víry jen tak nevzdá. Vyřadil by se ze své komunity, možná by byl i napaden či zabit.
Na setrvávání ve své víře v minulosti v Evropě doplatili Židé. Ale jen tehdy, když si někdo jejich odlišnou existenci vzal jako záminku ke sjednocení zfanatizovaného národa nebo když se jednalo o uloupení jejich majetku. My Evropané jsme totiž na rozdíl od Američanů poněkud více závistiví, jde-li o majetek někoho úspěšnějšího. Pokud vím, v Americe k žádným pogromům nedocházelo, Židé jsou tam respektovanou sociální skupinou, která má nemalý vliv díky svým schopnostem v právnictví, ekonomice i politice. Podobně bez problémů se asimilují ve svých nových vlastech Indové - lékaři a obchodníci - a to po celém světě. Číňané jsou poněkud jiní, vždy vytvářejí svoje gheta s vlastními zákony a jsou většinou, zejména ti chudí, ovládáni čínskými mafiemi. Přesto se nebouří a nezapalují města. Škoda, že Mohamed byl především válečník a až potom duchovní vůdce. Kdyby se Korán více podobal Starému zákonu Židů, teklo by dnes po světě méně krve. Čtěte Korán, tam to všechno je.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.