CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

22.11.2005 - Pro koho jsou dobré evropské normy z Bruselu?

Není třeba toto téma dlouze komentovat. Stačí se porozhlédnout po tiskových zprávách:

Dětská hřiště v Praze by potřebovala investici 100 milionů korun, aby splňovala bezpečnostní podmínky pro hřiště dané EU.

Každý z obvodů postupuje podle svých možností. V tuto chvíli ale hlavní město Praha uvolnilo ze svých prostředků 5,7 milionu korun na tyto úpravy. Větší část z nich - dva miliony korun - dostane Praha 15. Proč zrovna tento obvod, když tam je už řada hřišť upravená? "Štěstí přeje připraveným," uvedl starosta Prahy 15 Jan Nádvorník. "Máme totiž přichystány projekty na úpravu všech hřišť. Takže hned jak se najdou peníze, rekonstruujeme je," řekl Nádvorník. Peníze z magistrátu využije Praha 15 na úpravu dalších 10 hřišť. Praha 15 upravuje hřiště podle nových norem už od roku 1998.

Méně peněz bude muset investovat i Praha 5, která má většinu klíčových hřišť upravenu. Také Praha 1 už našla prostředky na opravy velkých hřišť na Kampě a na Starém Městě. Metro, 4. 10. 2004

V roce 2000 postavili rodiče u Žalovské školy v Roztokách u Prahy dětské hřiště. Proces výstavby i jeho výsledek patří mezi pozitivně vnímané roztocké události posledních let. Poslední březnový den však městský úřad hřiště bez jakékoli komunikace s občany zlikvidoval - zboural a odvezl dřevěný hrad, houpačku, klouzačku a další herní prvky, odhrabal povrch. Jako důvod uvedl nové předpisy pro dětská hřiště. Rodiče se však již dříve snažili domluvit s orgány města na úpravách hřiště místo jeho likvidace. Zvolený postup považují za pochybení úřadu, starosty i volených orgánů města.

Celkem 57 dětských hřišť má Úřad MČ Praha 5 ve správě po celém území Prahy 5. V průběhu několika posledních let probíhá postupná rekonstrukce těchto dětských hřišť, odstraňování nevyhovujících herních prvků, doplňování nových prvků, přizpůsobování hřišť a jejich vybavení přísným normám Evropské unie. „Musím konstatovat, že v této oblasti jsme hodně daleko,“ podotýká starosta MČ Praha 5 JUDr. Milan Jančík (ODS). „Do rekonstrukce dětských hřišť i revitalizace parků jsme investovali už desítky miliónů korun, ale rozhodně toho nelitujeme. Teď už zbývají opravdu poslední úpravy,“dodává starosta Jančík. Rada MČ Praha 5 schválila nákup dětských herních prvků Kompan pro doplnění dětských hřišť na Praze 5 v částce 618.000,-Kč.

Dánská společnost Kompan se chystá přesunout veškerou svou výrobu do České republiky. Podle týdeníku Czech Business Weekly směřuje do Brna. Kompan vyrábí vybavení pro dětská hřiště a po firmě Lego je druhou dánskou firmou, která se k tomuto kroku rozhodla. Kompan chce v Česku zaměstnat 125 lidí a s přemístěním výroby počítá ještě v letošním roce. "S růstem HDP ve východoevropských zemích se zvyšuje také objem investic do takových věcí, jako jsou hřiště," řekl CBW generální ředitel dánské firmy Henrik Jeppesen. Společnost se podle něj rozhodovala hlavně podle ekonomické vyspělosti a úrovni vzdělanosti pracovní síly. Česká republika podle Jeppesena nabízí výhodnou strategickou polohu, která umožňuje dobře zásobovat trhy ve východní i západní Evropě. Výrobní náklady v České republice navíc představují pouze asi 25 procent nákladů, která má firma v Dánsku. To byl i jeden z hlavních faktorů, které o přesunu do Česka rozhodly. Na kolik přijde takové minihřiště pro děti od firmy Kompan?
1) M101 slepička+ M164 dvojčátka+M128 čtyřlístek+M130 motorka za 59 000 Kč
2) M 141 vahadlová houpačka+M130 motorka+M128 za 59 000 Kč
3) MQ1013 multifunkční sestava za 147 800 Kč
4) BASIC 601 herní domečky se skluzem za 138 600 Kč
Cena obsahuje dopravu, montáž (bez zemních prací), neobsahuje DPH. Uznejte, že je to pakatel. Na jejich stránkách se dočtete i informaci: "Předáme kontakty na pracovníky úřadů, kteří mají značné zkušenosti s rekonstrukcemi dětských hřišť a rádi se o ně podělí s těmi, kteří nyní začínají mapovat neutěšený stav hřišť v jejich lokalitě. Ano, rádi poradí a udělají to určitě bez nároku na odměnu za získání zakázky.

Prezident Klaus si při návštěvě Prahy 15 prohlédl i nově zrekonstruované dětské hřiště, které teď odpovídá evropským normám. "To snad nemyslíte vážně? To si opravdu necháte diktovat? To nedržíte hladovku?" zeptal se Klaus zástupců radnice. Ti mu odpověděli, že hřiště přestavují kvůli normám EU i jiné městské části. Navíc prolézačky a další herní prvky od švédské firmy podle nich vydrží mnohem déle než české. Ani toto tvrzení se prezidentovi nelíbilo a dal jim najevo, že jim nevěří. 21.11.2005.

Jistě tím nemyslel, kolik procent provize dostal který zastupitel za to, že o takovém vyhazování peněz přesvědčil ty ostatní. Asi se mu jen zdálo, že bychom měli mít vlastní rozum, jak mají vypadat dětská hřiště a zdali to není vyhazování peněz daňových poplatníků. Nejen normy na dětská hřiště, ale i normy na umělohmotné řeznické špalky, automatické kohoutky ve školních kuchyních, nákladné termoregulační ventily v panelácích vlastněných již převážně sdruženími majitelů bytů a spousta dalších norem a nařízení sleduje jediný cíl: najít dostatek odbytu pro výrobky ze západní části EU bez ohledu na to, zda je to pro nové členy EU ekonomicky výhodné. V každém případě jsou takové "normy" vhodné pro "zkvalitňování" korupce. Lze se jimi snadno zaštítit. I když to naši zastupitelé pochopitelně nedělají. Mají totiž svědomí čisté jako sklo.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.