CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

23.11.2005 - Zařídí nám Pecina levnější plyn? Nezařídí.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájí správní řízení se společností RWE Transgas a.s.. Podezřívá ji ze zneužití dominantního postavení na trhu s plynem, a to v uplatňování rozdílných podmínek ve smlouvách na koupi a prodej zemního plynu. RWE měla problémy také kvůli cenám plynu. Šéf antimonopolního řadu Pecina se kvůli tomu již v srpnu sešel se šéfem Energetického regulačního úřadu Josefem Fiřtem, leč bez výsledku. S někým se občas musí přece sejít, jinak by to byla na ÚHOSu nuda. Případné šetření se týká pouze cen, které firma stanovuje pro velké odběratele, tedy nikoliv domácností, kterým ceny určuje Energetický regulační úřad. Nejprve se bude Úřad pro ochranu hospodářské soutěže snažit s firmou dohodnout na změně smluv. Všichni účastníci by potom měli stejné podmínky. "K sankci přistoupíme až v případě, že k takové dohodě s RWE nedojde," řekl předseda ÚOHS Martin Pecina. Případná pokuta ÚOHS může ze zákona dosáhnout až desetiny z čistého obratu za poslední kalendářní rok, což je 5,78 miliardy z celkového obratu 57,8 miliardy za rok 2004 (Výroční zpráva RWE za rok 2004).
Jediným akcionářem firmy RWE Transgas je od 28.ledna 2004 společnost RWE Gas International B.V. 2132 WV Hoofddorp, Diamantlaan 15, Nizozemské království. Celková hodnota 36 550 385 ks kmenových akcií byla k tomuto datu zapsána ve výši 29,24 miliard korun. RWE Transgas, a.s., zajišťuje dovoz a přepravu zemního plynu z Ruska a Norska a prostřednictvím šesti regionálních distribučních společností (Západočeská plynárenská, a.s., Severočeská plynárenská, a.s., Východočeská plynárenská, a.s., Středočeská plynárenská, a.s., Severomoravská plynárenská, a.s., a Jihomoravská plynárenská, a.s.) řídí veškerý obchod se zemním plynem v ČR.
Ve třetím čtvrtletí letošního roku dosáhla společnost RWE čistého zisku 1,77 miliardy eur (52 miliard korun). Jde o meziroční navýšení o 5,3 procenta. Loni dosáhnul celoroční zisk RWE Transgas a.s. po zdanění 7,6 miliard korun. Společnost RWE je monopolním dodavatelem plynu na tuzemský trh. RWE Energy je distribuční a síťová společnost v koncernu RWE pro kontinentální Evropu. Celkem ve dvanácti regionech, z toho šesti v Německu, poskytuje RWE Energy elektřinu, plyn, vodu a s tím související služby tzv. z jedné ruky.
Soudný člověk si tedy klade otázku, zda mělo smysl dávat tak ziskovou firmu z rukou státu. Navíc se jedná o strategickou surovinu vojenského významu. Soudruh Pecina se s nimi bude občas tahat o bezvýznamné záležitosti s cílem dokázat, že je na svém místě, o ceny pro obyvatele se ale zasazovat nebude. Drobní odběratelé plynu budou platit jak mourovatí a přestanou plynem topit. Vrátí se (už se stalo) k hnědému uhlí, dřevu a odpadkům všeho druhu. Například pneumatiky naporcované na cirkulárce hoří velice pěkně, na roštu zbydou jen takové ty drátky. Také si mohou pustit plyn, hlavně ti důchodci, co naletěli vládním slibům o výhodnosti topení plynem a ten starý kotel vyhodili. Sláva naší vládě, Fondu národního majetku a straně. Mám na mysli tu vládnoucí, socialistickou.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.