CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

30.11.2005 - GM-soja vlijajet na potomstvo.

Vpravo myš matky krmené GM sojou.Irina Jermakova, doktorka biologických věd ve svém vystoupení na mezinárodním sympoziu o geneticky modifikovaných potravinách 10.října t.r. uvedla, že laboratorní krysy krmené geneticky upravenou (GM) sojou měly výrazně oslabenou vitalitu. Úmrtnost mladých krys krmených GM sójou byla také vyšší než u kontrolní skupiny. Je to první výzkum, který prokázal závislost mezi stravou z geneticky modifikované soji a vitalitou zvířat. Během experimentu přidávala doktorka Jermakova GM soju do žrádla samiček krys dva týdny před oplodněním, během březosti a kojení. Výsledky srovnávala se dvěma kontrolními skupinami krys - jedna byla krmena běžnou stravou a krysy ve druhé kontrolní skupině dostávaly do žrádla přídavek tradiční nemodifikované sóji. Během výzkumu byl sledován vývoj narozených krysích mláďat a jejich úmrtnost. Byla zjištěna abnormálně vysoká úmrtnost krys, jejichž matky byly krmeny GM sójou - do tří týdnů po narození uhynulo 55,6 procent těchto mláďat, zatímco v kontrolní skupině krmené bez soji byla úmrtnost jen 6,8 procent. Dále 36 procent narozených mláďat v této skupině vážilo méně než 20 gramů, což dokládá jejich extrémně špatnou kondici. Obrázek dokumentuje rozdíl mezi stejně starými mláďaty krys z kontrolní skupiny krmené běžnou stravou (vlevo) a ze skupiny krmené GM sójou (vpravo).
Přátelé, tady není co komentovat. Je to sice zatím jeden z mála zveřejněných důkazů o nebezpečnosti potravin vyráběných z geneticky (správně má být "genově") modifikovaných rostlin, ale soudnému člověku to nejspíše bude stačit. Otázkou zůstává, kde získá spotřebitel jistotu, že v jím nakupovaných potravinách podobné svinstvo není. Evropská komise (EK), místo toho, aby chránila jednoznačně obyvatele EU před neověřenými experimenty s jejich zdravím, ustupuje obchodním zájmům nadnárodních společností. Jde tu především o peníze a ty dokáží, jak známo, s názory a stanovisky politiků udělat cokoliv. Jak výplývá z výzkumu Jermakové, jde tu především o zdraví příštích generací, jde tu o to, čím se živí těhotné matky a jak budou vypadat jejich narozené děti. To, že se naše vláda staví k tomuto problému s obvyklou ignorancí je děsivé. Na českých polích se už "zkušebně" pěstuje genově modifikovaná kukuřice "za přísných podmínek zamezujících nežádoucí působení modifikovaných rostlin na okolní přírodu" proto, že to EK připouští. Podrobnosti a oficiální stanovisko Ministerstva zemědělství najdete zde. Skvostná je tato úřední podmínka pěstování GM plodin: "V případě, že dojde k vlastní spotřebě zkrmením v rámci podniku, zemědělec nemusí produkty zvířat (maso, mléko apod.) označovat." Slovensko pěstování GM kukuřice zakázalo: Geneticky modifikovaná kukuřice MON 810 nebyla a ani nebude uvedena v letošním roce na slovenský trh a nesmí se na území Slovenska legálně pěstovat, (více zde). Za vším stojí nadnárodní firma Monsanto, která prodává osivo: Ředitelka pro vztahy s veřejností firmy Monsanto M. Kusendová na veřejném zasedání SIŽP řekla, že "pěstování kukuřice MON 810 už schválila EU, ale s podmínkou, že může být zaseta až po přezkoumání jejího vlivu na životní prostředí, na necílové organizmy a na zdraví lidí." (!!!) Malá poznámka: zemědělec si nemůže sám osivo vypěstovat, protože není schopen dodržet potřebné podmínky. Proto musí kupovat drahé osivo od firem jako je především Monsanto. Tato firma se tváří jako ochránce přírody a spása lidstva před hladomorem. Pokud vím, u nás hladomor nehrozí a uvažuje se o použití obilí jako paliva v elekrárnách. Doprava do hladovějících krajin je totiž tak drahá, že je levnější s obilím zatopit.
BASF spol. s.r.o‚ Výzkumný ústav rostlinné výroby v Praze letos zkušebně pěstuje GM brambory! Mají na to povolení od Ministerstva životního prostředí! Jinde se zkouší i obilí, slivoně a řepa. Do prodeje se u nás mohou uvádět všechny plodiny a z nich vyráběné potraviny, které jsou v seznamu vydaném EU. Ten stojí za přečtení. Najdete zde soju z Velké Británie, kukuřici a řepku z Francie i Británie a další. Kousek za Prahou vedle silnice z Jesenice do Říčan se GM kukuřice už letos pěstovala. Byla řádně označená cedulemi, asi aby někoho nenapadlo jí ochutnat.
Tento článek není pokusem o vyvolávání paniky, ale varováním zejména pro těhotné matky: nejezte nic, o čem máte důvodnou pochybnost, z jakého "materiálu" se ta která "potravina" skládá. Na popisy složení se nelze v žádném případě spoléhat a tak modifikovaná soja může být v jakémkoliv polotovaru, "zdravé" výživě, uzeninách, křupkách, prostě ve všem, co bylo rozemleto a posléze průmyslově přetvořeno do nového produktu neznámého a především nezaručeného složení. Bohužel se budeme muset ale vzdát i cukru, oleje z řepky, švestek, brambor a zanedlouho i všeho, co bude vyrobeno z obilí. Čím se pak budeme zdravě živit, není známo. Přeji dobrou chuť a hodně zdraví!
Pramen: http://www.regnum.ru
Další odkazy: http://www.greenpeace.cz, http://www.blisty.cz, http://www.sedmagenerace.cz, Ministerstvo životního prostředí.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.