CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

6.12.2005 - Verbuňkem ke světovosti čeké kultury.

Česká kultura zaznamenala mimořádný úspěch. Minulý pátek byl na seznam nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO zapsán mužský tanec verbuňk z Moravského Slovácka. Je to vůbec poprvé, co se na tento seznam Česká republika dostala. Mužský sólový, skočný, improvizovaný tanec se staletou tradicí, doprovázený zpěvem - tak charakterizují verbuňk odborníci. Počátky verbuňku spadají do 18. století, kdy jej tančili mladí odvedenci na vojnu, "...když se ještě násilně verbovalo na vojnu, jako projev vzdoru a trochu i zoufalství těch chlapců. Ale má i řadu jiných funkcí. Je to projev vitality a na druhé straně i radosti, když se verbovalo při hodech a tanečních zábavách. Chlapci se samozřejmě předváděli jako vynikající tanečníci. Má to ale i trošku erotický podtext," říká etnolog Karel Pavlištík, sám verbíř a znalec verbuňku, který se dodnes tančí po celém Moravském Slovácku.
Ano, je to skutečně mimořádný úspěch. Konečně se celý svět dozvěděl, že jsme ten podivný národ žijící kdesi v Evropě, národ, který uprostřed neuvěřitelných architektonických a uměleckých pokladů evropského kulturního dědictví vytvořeného zejména Vlachy a Germány, poskakuje v podivných krojích za zvuků primitivní lidové hudby především na Moravě. Není jasné, odkud jsme se tady vzali, zda jsme skutečné Slované, za které se vydáváme a kdo to vlastně Slované jsou. Někteří historici tvrdí, že jsme ve skutečnosti Indové smíšení s původním keltským obyvatelstvem, které muselo toto území po našem barbarském vpádu z Balkánu opustit. Později jsme se úspěšně mísili s Germány a Židy, také s Vlachy a Franky, Rusy a Poláky a to dobrovolně nebo v rámci všeobecného znásilňování vítěznými armádami. Typickými obyvateli našeho státu jsou Romové, přišedší sem při stěhování národů z Indie jako poslední, ve Francii nazývaní boeme, čili bohémové, podle Bohemie, původního názvu Čech odvozeného od keltských Bójů (Bojohemia). V každém případě jsme do světového kulturního dědictví přispěli originálním tancem, který v duchu našeho antimilitarismu demonstruje odpor českých mužů proti násilnému odvádění na vojnu a tak i proti válce. Sice trochu pozdě, po zrušení povinné vojenské služby a násilných odvodů, ale přece. Doufám, že se v příslušném dokumentu neopomělo uvést, že nutnou součástí verbuňkového křepčení je i notné požívání doma vypálené slivovice. Ta by se měla především dostat do zmíněného seznamu.
Doplňková četba: Bohuslav Balbín, Rozprava na obranu jazyka slovanského, zvláště českého.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.