CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

7.12.2005 - Výši a strukturu podnikových daní chce jednotně určovat Brusel.

Evropská komise chystá závažný průlom do daňové konkurence a suverenity – směrnici o tzv. společném harmonizovaném základu daně firem. EU by podle tohoto návrhu měla stanovit jednotná pravidla pro určení základu daně firem. V případě firem působících ve více členských státech by se celkový základ daně vypočetl dohromady za všechny pobočky a mezi členské země by se ke zdanění rozdělil podle klíče stanoveného Evropskou unií. Jde o další pokus zasáhnout do pravomoci členských zemích mít výhradní právo určovat přímé daně. Touto snahou EU překračuje svůj mandát, zavedení by znamenalo revoluční zásah do suverenity členských států s dalekosáhlými hospodářskými důsledky, výrazné omezení daňové konkurence v Evropě a bylo by pro Českou republiku škodlivé.
Zavedení společného konsolidovaného základu daně firem není v zájmu České republiky. Dnes ČR vybírá na dani z příjmu právnických osob asi 150 miliard ročně. Je pravděpodobné, že realizací systému konsolidovaného základu daně Česká republika přijde o značnou část tohoto výnosu. Nikoliv ve prospěch svých daňových poplatníků, ale ve prospěch jiných zemí EU budou "odplouvat" daňové výnosy vytvořené v Čechách. Mezi významné plátce daní v ČR patří takové mezinárodní firmy jako KBC nebo Volkswagen. Tyto firmy dosahují největších zisků právě v České republice. Část jejich českých daní by EU umožnila přetáhnout do Německa, Belgie a dalších zemí,
píše v článku EVROPA: EU nám chce mluvit do daní Ivo Strejček.
Ukazuje se, že sen o bohulibé pomoci ekonomicky silnějších těm slabším, zejména těm státům, kteří se v poslední době k EU připojili, je jen snem. O tom, jaké je to přispívat zaostalejší části státu víme nejvíce právě my: celých 40 let jsme se snažili vytáhnout Slovensko na stejnou ekonomickou úroveň s českými zeměmi. Ano, dařilo se nám, pokud jsme žili v totalitním státě, kde se žádné diskuze nepřipouštěly. V okamžiku, kdy jsme získali společně novou svobodu v myšlení a činech, ihned jsme se rozpadli a tím skončily dotace dosud plynoucí na Slovensko.
Ani dnes nemá zájem zejména Německo, jako čistý plátce do rozpočtu EU, podporovat jiné chudší státy. Mají svých problémů nad hlavu a tak by rádi naopak získali nenápadnou cestou něco víc ze zahraničního podnikání domácích firem. Současné dohady kolem přijetí rozpočtu EU na příští období jen nasvědčují tomu, že rozvinutější státy EU si nechtějí dále hrát na štědrého Mikuláše. Končí doba slibování rozkvětu nových příbuzných a bude následovat jen neokolonialistický systém. Byli jsme blahovolně přibráni do EU jen proto, abychom se stali zdrojem laciné pracovní síly, abychom finančně podporovali zahraniční firmy z vlastních peněz, a aby bylo kam bez problémů vyvážet zboží, které nejde v zemích původní patnáctky na odbyt. A teď nastal čas pro vytvoření daňového penězovodu vedoucího z nových zemí EU do zemí původní patnáctky, zejména pak do Německa a Rakouska. Ti pánové v Bruselu skutečně nejsou žádní hlupáci.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.