CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

12.12.2005 - Kdo vyrábí kožichy ze psích nebo kočičích kožešin?

Jsou čínské kožichy ze psích a kočičích kožešin?Čeští producenti a zpracovatelé kožešin rázně odmítli tvrzení manželky zpěváka Paula McCartneyho, že se u nás průmyslově produkují výrobky z psích a kočičích kožešin. Také Státní veterinární správa nemá žádné informace, které by svědčily o pravdivosti tvrzení Heather Mills McCartneyové. "Je to absolutní nesmysl. Zřejmě se nějaká celebrita nudí," řekl prezident České obuvnické a kožedělné asociace (ČOKA) Petr Kubát.
McCartneyová v těchto dnech vyzvala Evropskou unii k zákazu výroby a prodeje psích a kočičích kožešin v Evropě. McCartneyová a další aktivisté současně zveřejnili důkazy o tom, že tento průmysl bují především v Čínské republice. Ředitel Státní veterinární správy Josef Duben uvedl, že správa se v minulosti naopak společně s komisí pro ochranu zvířat vyslovila proti dovozu kožešinových suvenýrů z Číny, protože byly vyrobeny z psích a kočičích kožichů. V ČR nyní podle Dubna funguje minimum farem s kožešinovými zvířaty. "Zatímco na začátku 90. let jich bylo zhruba 30, tak teď jsou pouze tři. Nedorozumění možná vzniklo tak, že si nás paní McCartneyová spletla s nějakou asijskou zemí," poznamenal Duben. Asi nečetl zprávu aktivistů nazvanou What is that they’re wearing? Uvádí se v ní doslova, že "One shipment from a Chinese company to the Czech Republic, reportedly for the Czech army, contained 5,329 kilograms (11,924 pounds) of “house cat skin jackets + plates,” representing the slaughter of 40,000 to 55,000 cats." Zdá se tedy, že si dokonce naše armáda hřeje záda čínskými psy a kočkami.
Všichni obyvatelé České republiky nejsou ale asijským přístupem ke psům a kočkám pohoršeni. Někteří nepřátelé psů a koček, zejména matky vychovávající děti na sídlištích, se domnívají, že odchyt a zpracování toulavých psů a koček by vyřešilo naše problémy s nedostatkem peněz pro zvířecí útulky, s úklidem trávníků a dětských hřišť od exkrementů. Paní Mills McCartneyová a jí podobní aktivisté si neuvědomují, že když se místo používání zvířecích kožešin vyrábějí kožešiny umělé, ničí to přírodu nejen ve fázi chemické výroby, ale i při jejich likvidaci. V případě všeho umělého, co kdy vyrobil člověk, totiž neplatí ono "prach jsi a v prach se obrátíš". A když máme teď tu exkluzivní smlouvu s Čínou, musíme být i tolerantejší vůči jejich národním zvykům, jako je například pojídání psího nebo kočičího masa včetně využití takto získaných kožešin. Měli by se za to zasadit hlavně zastánci multikulturalismu, pokud to myslí s tolerancí ke kultuře jiných národů vážně.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.