CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

16.12.2005 - Chtěli byste nakupovat na internetu a bojíte se?

Mám na mysli obavy ze zneužití vaší platební karty. Riziko, že někdo zneužije číslo vaší karty můžete podstatně snížit tím, že si od své banky necháte vystavit virtuální e-kartu, která se dá používat jen pro nákupy na internetu. Nemá žádnou fyzickou podobu známých platebních a kreditních karet, takže vám jí nikdo nemůže ukrást a nakupovat za ní v obchodech. Karta vydávaná například Komerční bankou (KB) má jedinou vadu: nedají se s ní na internetu platit letenky. Letecké společnosti jsou zřejmě s ohledem na rozmanitou mezinárodní klientelu nadprůměrně opatrné. I když je to dost nepochopitelné, protože v okamžiku, kdy zadáte na internetu číslo karty, se pravost karty ověřuje automaticky přímo u banky. Možná, že si letecké společnosti přejí mít jako zákazníky občany s pravou plastikovou embosovanou kartou, kdyby náhodou kdesi po přistání chtěla společnost něco doplatit. A také jsou majitelé těchto "pravých" karet většinou automaticky pojištěni pro případ zranění či smrti, což u e-Card není.
Virtuální karta není standardní plastiková platební karta, ale pouze 16místné číslo platební karty, které je určené výhradně k provádění transakcí v síti Internet (tzv. e-commerce transakce). Virtuální karta není určená k provádění transakcí v obchodní síti včetně provádění rezervace letenek, hotelů, automobilů, apod., stejně tak ji není možné použít k výběrům hotovosti a k provádění transakcí, u nichž je nezbytné předložení standardní plastikové karty. Osobní identifikační číslo PIN, které je v případě standardních platebnísch karet nezbytné pro uskutečnění některých typů transakcí, např. výběry hotovosti, k virtuální kartě není vydáváno. Virtuální platební karty e-Card jsou vydávány v systému Eurocard/MasterCard a VISA, s tříletou platností. Karta není vydávána v klasické plastové podobě, jedná se pouze o 16místné číslo virtuální karty, platnost a 3místný kontrolní kód. Díky možnosti nastavení několika stupňů zabezpečení zaručuje e-Card vyšší ochranu finančních prostředků. Automaticky je při vydání virtuální karty nastaven stupeň zabezpečení vyžadující použití protokolu SSL. Nastavení tohoto parametru umožní uskutečnění e-commerce transakcí u obchodníka, který používá zabezpečení přenosu dat prostřednictvím SSL. Předpokladem pro vydání e-Card je existence vašeho běžného účtu u KB a to, že k němu máte i klasickou platební kartu. Za e-Card se platí 65 korun ročně a můžete si stanovit týdenní limit plateb. Komerční banka nabízí i seznam internetových obchodů, ve kterých můžete pomocí její e-Card nakupovat bez problémů. Jedním z nich je i známý obchod CDmusic.cz.
Podobné karty pro internetové platby nabízí i eBanka (nevhodné frame stránky, na které se nedá rozumně odkazovat!) a GE Money Bank.


[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.