CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

30.12.2005 - Úředně nařízené oslavy jsou už zítra!

Tradice jsou k tomu, aby se dodržovaly. Za starých časů na vesnici bylo "úředně" nařízených oslav všeho druhu veliké množství. Každý týden byla tancovačka v hospodě, která sloužila zejména k seznamování mládeže s cílem provdat dcery, vše ovšem pod přísným dohledem rodičů. Žádné drogy a alkohol jen s mírou. Pořádně se ztřískat si mohli dovolit jen někteří staříci bez majetku. Slavily se zejména svátky církevní, které sloužily jako záminka k všeobecné zábavě. Konec konců i dobrý tažný kůň si musí odpočinout, aby zase dobře tahal. To věděli páni velice dobře a i dnes se bude v některých firmách slavit. Produktivitu zaměstnanců to neovlivní, bude dost času na to, aby se pracovníci zregenerovali.
Podle pranostik a stavu sněhu můžeme očekávat, že: o Silvestru papeži, snížek si už poleží, což přivítají lyžaři i zemědělci. Jiná pranostika praví, že když "na Silvestra-li vítr a ráno slunce svítí, nelze nám dobrého vína se nadíti," což musí zítra sledovat pozorně vinaři. Mohla by jim totiž vymrznout réva.
A jak to vlastně s tím Silvestrem bylo? Koncem 3.století našeho letopočtu se v Římě narodil pozdější svatý Silvestr, tedy svatý byl pochopitelně až po smrti. Památkou na dobu, kdy se musel jako pronásledovaný křesťan skrývat v lese nedaleko Říma, je i jeho jméno: silvestris = lesní. Na papežský stolec usedl v roce 314 v době vlády jednoho z nejznámějších římských císařů Konstantina Velikého. Nařídil, aby oltáře byly zhotovovány z kamene místo dosavadních dřevěných. To byla jistě zásadní inovace s cílem zakotvit novou víru pevně v zemi. V té době také císař Konstantin úředně povolil křesťanství. Podle legendy sv. Silvestr pokřtil císaře Konstantina Velikého i jeho ženu sv. Helenu, císaře dokonce uzdravil z malomocenství, což by i dnes byl nevídaný výkon. Sv.Silvestr zemřel 31. prosince roku 335 a je pochován v kasematech baziliky sv. Priscilly v Římě.
Takže nechápu, proč se zítřejší den oslavuje s takovým jásotem, když zemřel takový světec a dobrý člověk. Jestliže budete slavit v kruhu své rodiny nebo dokonce jen s vlastním manželem či manželkou nebo s milenkou či milencem, dejte si pozor, aby to pod vlivem alkoholu neskončilo rozvodem nebo jinou rodinnou či milostnou katastrofou. Pozor na domácí zabijačky. Pokud budete jásat a dělat randál o půlnoci někde na náměstí, pamatujte si, že naši předkové v okamžiku příchodu Nového roku otvírali okna i dveře a rámusili s nádobím, aby vyhnali škodlivé duchy, kterým s koncem roku končí mandát, a přivítali s důvěrou a modlitbou rok nový, s čerstvou garniturou duchů nových. Takže vaše řádění bude mít vlastně i nějaký smysl za předpokladu, že věříte na duchy. Po půlnoci byste se ale měli uklidnit, protože katolická církev zasvětila původně 1. leden svátku Obřezání Páně. Jeho oslavy by měly probíhat v tichu a modlitbě, není nad čím jásat, protože to jistě Ježíška zatraceně bolelo.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.