CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

1.1.2006 - S plynem to nevypadá dvakrát dobře.

Ruský plynárenský gigant Gazprom před koncem roku oznámil, že ode dneška odpojí Ukrajině dodávky zemního plynu. Rozhodl se tak poté, co země nepřistoupila na podpis dohody o vyšších cenách plynu od dubna 2006. Ukrajina nyní platí padesát dolarů za tisíc kubických metrů. Od druhého čtvrtletí by se cena měla zvýšit na 230 dolarů. Rusko argumentuje tím, že takovou cenu platí ostatní státy v Evropě. Spor může ohrozit dodávky plynu i do střední Evropy. To by se stalo, pokud by Ukrajina i přes zastavení dodávek brala část plynu, který je určen pro jiné země.
Maďarsko požádalo Evropskou unii, aby se zasadila o vyřešení rusko-ukrajinského sporu o ceny zemního plynu. Tento spor by totiž mohl ohrozit dodávky ruského plynu do Maďarska, řekl státní tajemník maďarského ministerstva hospodářství a dopravy Gábor Diossy. Maďarské ministerstvo napsalo žádost o pomoc při řešení sporu bruselskému komisariátu pro energetiku.
Naše politiky tento spor Putina s prozápadně naladěným Juščenkem nechává v naprostém klidu. Pravděpodobně mají v kapse nějaké jiné řešení pro případ, kdyby k nám plyn přestal z Ukrajiny a Slovenska proudit. Možná, že spoléhají na německé majitele, kterým socani prodali český Transgas. Dopravu a distribuci plynu u nás tak má plně v rukou "nadnárodní" německá firma RWE.
Němci pochopili, že dodávky přes Ukrajinu jsou nejisté a tak se pustili do do stavby nového plynovodu z Ruska. V severozápadním Rusku začíná náročná stavba plynovodu, který povede pod Baltským mořem přímo do Německa a časem zřejmě i do Británie. Polsko a jeho sousední země z bývalého sovětského bloku projekt kritizují a obávají se odříznutí od dodávek ruského plynu.
Česká republika ještě v 90 letech minulého století dovážela téměř 100% zemního plynu ze zemí bývalého Sovětského svazu. Malou část poptávky pokrývala z vlastních těžebních vrtů. Dnes se v ČR pokrývá z vlastních zdrojů přibližně 1% spotřeby zemního plynu. Koncem 20 století byl do ČR zaústěn plynovod z Německa, kterým by měl do ČR proudit zemní plyn z norských těžebních oblastí. Předávacím místem je hora Svaté Kateřiny.
Je tedy možné, že v budoucnu k nám bude tímto potrubím přitékat také zemní plyn z Ruska? Dnem 17. května 2002 se český Transgas, a. s., stal součástí multiutilitní (?) německé skupiny RWE AG, resp. dceřiné společnosti RWE Gas AG, nyní RWE Energy. Pokud jde o české plynárenství, podílí se koncern RWE na jeho základním kapitálu držbou následujících akciových podílů: RWE Transgas, a.s. 100%, Severomoravská plynárenská, a.s. 58.14%, Středočeská plynárenská, a.s. 51.18%, Severočeská plynárenská, a.s. 50.24%, Západočeská plynárenská, a.s. 50.11%, Jihomoravská plynárenská, a.s. 50.11%, Východočeská plynárenská, a.s. 50.05%,Pražská plynárenská, a.s. 49.18% konečně Jihočeská plynárenská, a.s. 46.66%. Více o RWE AG zde. První etapa výstavby nového plynovodu vedoucího z Ruska do Německa byla oficiálně zahájena ruským premiérem Michailem Fradkovem a dalšími význačných ruských politiků, také německým ministrem hospodářství Michaelem Glosem. O výstavbu plynovodu se stará ruská plynárenská společnost Gazprom a německé firmy E ON a Wintershall, která patří do skupiny BASF v rámci nově založeného konzorcia "North European Gas Pipeline" (NEGP). Bývalý německý kancléř Schröder, který dal za své vlády celý projekt dohromady společně s Putinem, se má stát členem dozorčí rady NEGP.(!)
Plyn ze Sibiře bude proudit plynovodem pod hladinou Baltského moře a vyhne se tak tranzitním zemím. Cílem Němců a Rusů je především snížení poplatků za tranzit plynu a také aby vypadla ze hry politicky nejistá Ukrajina, která odmítá platit "evropské", tedy dražší, ceny. Máme ovšem naději, že pokud by Rusové zavřeli plynový kohoutek k nám, mohli bychom možná kupovat plyn od Němců. Pokud jim nějaký zbyde. V každém případě se ukazuje, že orientace na zemní plyn nás trvale uvrhla do ekonomické závislosti nejen na dnešním Rusku, ale i na Německu. Kdo to ovšem tenkrát mohl tušit, když náš svazek se Sovětským svazem měl být "na věčné časy". Ale což, jsme přece dnes s Němci v jedné unii a tak nás přece dřívější kapitalističtí nepřátelé a bývalí němečtí soudruzi nenechají padnout. Koneckounců zde mají i svoje investice a z nich proudící zisky. A kdyby snad na nás plyn nezbyl, tak se přece vrátíme ke staré dobré metodě výroby benzinu z uhlí vynalezené za Hitlera a místo zemního plynu obnovíme starodávnou výrobu svítiplynu karbonizací z uhlí vynalezené již ve století devatenáctém. Pokud ovšem v této nedaleké budoucnosti ještě nějaké uhlí u nás bude. A o tom lze s úspěchem pochybovat. Máme ale ještě jedna záložní řešení: topit budeme dřevem a jezdit automobilem na dřevoplyn. A to je zřejmě vize, která nechává naše politiky v této plynové krizi v naprostém klidu.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.