CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

9.1.2006 - Armáda zase utrácí peníze daňových poplatníků.

Mezirezortní komise, která vybírá dodavatele obrněných transportérů pro armádu, rozhodne tento týden o vítězi tendru. Podle ministra obrany Karla Künhla ale své rozhodnutí zatím nezveřejní. Výsledek oznámí až vláda, která posoudí v únoru zakázku za více než 25 miliard korun. Na jednoho vojáka naší lidové armády tak bude připadat 1,122 milionu korun. Za takové peníze by mohl mít každý náš voják obrněný džíp! Naše armáda má totiž dnes jen pouhých 22 272 vojáků z povolání a jen 79 obrněných transportérů (viz zde)! Předpokládal jsem, že se ministerstvu obrany jedná o tzv.prostou reprodukci a že chce nakoupit něco kolem 80 - 100 obrněných transportérů. To by ale znamenalo, že jeden takový transportér nás přijde na 250 milionů korun!!? Je to ale jinak: údajně ministerstvo obrany kupuje jen (!) 234 obrněných transportérů, jedná se tedy o více než dvojnásobek strojů, které dnes armáda má, kus je tedy za cca 107 milionů korun!!! Asi budeme naši armádu rozšiřovat, nebo se počítá s oblíbenou armádní praxí, kdy jeden stroj je provozuschopný a druhý je záložní, který se opravuje. Do transportéru se vejde šest vojáků + řidič a velitel, což znamená, že se z naší miniarmády poveze do boje v obrněném transportéru celkem 1872 vojáků. Investiční náklad na jednoho vezoucího se vojáka je tak ohromujících 13 milionů a 354 tisíc. Pro srovnání: jeden bojový letoun Gripen je asi šestkrát dražší než obrněný transportér a stojí cca 675 milionů korun. Připadají vám ty ceny vojenské techniky mírně řečeno poněkud nadnesené? Nedivte se. Dodávky pro armádu jsou ty nejvýhodnější a armády na celém světě platí vždy předražené ceny. Téměř to vyvolává dojem, že nějaké procento z ceny je určeno pro odměnu za snahu těch, kteří se o zakázku zasloužili. Provize při nákupu zbraní je totiž věc ve světě naprosto běžná. Naši politici ale zásadně žádné provize neberou! Jen mě trochu zaráží snaha uzavřít takový obchod století ještě před volbami.
A co se starými, pro naši skvělou armádu nepotřebnými transportéry? Starší a nepotřebné obrněné transportéry, nákladní vozidla a další zbraně včetně munice by mohla v budoucnu česká armáda podle našich politiků a náčelníka generálního štábu darovat někomu potřebnějšímu. V úvahu připadá Irák, kde se NATO pokouší postavit novou armádu. Novou demokracii v Iráku tedy budou hájit Iráčané se zbraněmi a technikou, která naší armádě "bránící" naši demokracii nevyhovuje. Asi to bude tím, že naši vojáci mají nárok na větší luxus a větší bezpečnost. Prostě žijeme v rozvinutější civilizaci než domorodci v Iráku. Doufám, že v transportérech v ceně 107 milionů za kus bude i klimatizace, lednička a barevná satelitní televize s erotickými kanály.
Když sledujete tahanice kolem pár miliard do státního rozpočtu pro rodiny s dětmi, pak musíte tonout v úžasu nad klidem, s jakým lidovci v objetí se socany rozhazují peníze vybrané od daňových poplatníků za zbraně určené pro zahraniční vojenské intervence. Protože obrněné transportéry na našem území v dohledné době dozajista potřebovat nebudeme. Máme přece kolem dokola jen spřátelené státy EU. Pokud odněkud přijde útok, pak to bude ze vzduchu a proti tomu stejně žádná solidní obrana neexistuje.


[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.