CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

13.1.2006 - Lepší než Skype? Telefonujte nejen na Slovensko zadarmo.

Objevil jsem dalšího z operátorů, kteří poskytují služby IP telefonie, který dokonce nabízí volání zdarma na pevné linky po celém světě. V seznamu firmy Betamax GmbH & Co.Kg je například zdarma Slovensko, Polsko, Rakousko, Německo, Velká Británie, Austrálie a USA (i na mobil!). Jako "Landline" jsou v seznamu označeny pevné linky. Stačí, když použijete program nazvaný VoipStunt. Operační systém musí být Windows XP/2000, vaše připojení na internet musí mít rychlost alespoň 64 kbps up/downstream. Pro volání na pevné linky po Česku si ale musíte zaplatit jeden eurocent za minutu, tedy asi 0,30 koruny za minutu, což je ovšem mnohem méně, než si účtuje ČESKÝ TELECOM nebo alternativní operátoři ( viz například www.Tele2.cz nebo www.Ahoj.cz. Platit je možné platební kartou Visa/Eurocard/Mastercard nebo prostřednictvím PayPal.
Tak jsem se do toho pustil, protože mě zlákalo především to volání zdarma na pevné linky do zahraničí. Po nainstalování stažené verze 2.08 build 271 beta jsem si založil svůj profil (účet) a byl jsem vyzván k online aktualizaci. Poté, co jsem jí provedl nebo se spíše provedla sama, nastaly ale problémy! Program se po spuštění nedokázal nalogovat a dokonce shazoval moje Eurotel CDMA připojení k internetu. A to tak důkladně, že i po jeho ukončení se na internet nedalo dostat, i když se modem tvářil, že se spojení uskutečnilo! Po několika marných pokusech jsem jej odinstaloval a zkusmo nainstaloval znovu verzi 2.08 build 271 beta, kterou jsem neaktualizoval. A kupodivu, vše šlo dobře. Tak jsem si zvolil přidání peněz na konto (nedostatkem je, že si program sám spustí Microsoft Internet Explorer, ačkoliv mám jako implicitní v systému nastavený Firefox), použil jsem svoji čerstvou virtuální internetovou VISA kartu (e-Card) od Komerční banky a koupil si kredit na 10 Euro. Přirazili si k tomu VAT 1,60 Euro a za pět minut byly peníze na kontě. Dobrá zpráva je, že zmíněná e-Card KB pro tento účel funguje. Má totiž i třímístný bezpečnostní kód. Ve skutečnosti od KB žádnou kartu nedostanete, jen papír s číslem. Vydání karty ale trvá nejméně jeden týden.
A pak jsem provedl první zkušební hovor v Česku. Stav mého připojení byl v té době následující: down:347.656 kbps (43.457 kB/s), up:101.024 kbps (12.628 kB/s), web odezva:min:302.4ms průměr:429.9ms max:549.5ms. A hovor proběhl nad očekávání velice uspokojivě. Použil jsem ta nejlevnější sluchátka s mikrofonem, která se dají koupit, na druhé straně byla klasická pražská pevná linka s obyčejným telefonem. I když jsme oba zkušebně mluvili chvíli jeden přes druhého, docela to ušlo, občas se to sice trochu překrývalo, ale žádná ozvěna se nekonala. Při rozumném hovoru, kdy si hovořící neskáčí do řeči, je kvalita výborná. Za necelých šest minut hovoru se mi z konta odečetlo 6 centů, tedy asi 1,80 Kč. Tabulka se sazbami tedy nelže, v Česku je to 1 cent za 1 minutu, tarifikace je ale minutová, nikoliv sekundová.
Ovládání programu je prajednoduché, nemá cenu je celé popisovat. Je sice jen v angličtině, ale kdyby se našel nějaký dobrovolník, lze všechny nadpisy a hlášky snadno přeložit přímo uvnitř programu vytvořením jazykového souboru. Pokud se do toho někdo pustíte, pošlete jej a já ho zveřejním ke stažení.
Jestliže není váš počítač automaticky při startu připojován na internet, pak nezapomeňte po instalaci zrušit volbou Tools, Option, Advanced nastavení Startup a nejspíše i Other. Pak startujte program Voipstunt až poté, jakmile se na internet připojíte. Snaží se totiž ihned přihlásit a stěžuje si, když mu to nejde.
Zde je seznam zemí, do kterých se dá volat na pevné linky zdarma:
Austrálie, Rakousko, Belgie, Kanada, Chile, Čína, Chorvatsko, Cyprus, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Gibraltar, Hong Kong, Grónsko, Irsko, Izrael, Itálie, Japonsko, Lichtenstain, Litva, Luxemburg, Malaisie, Monako, Holandsko, Nový Zéland, Norsko, Polsko, Portugalsko, Singapur (i na mobil), Slovensko, Jižní Korea, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Taiwan, Velká Británie a USA (i na mobil!).
Pokud budete mít někdo potíže s aktuální verzí programu, pak zde máte mnou vyzkoušenou verzi 20.8 build 271 beta, kterou si nenechte aktualizovat! Autoři se netají tím, že je program ještě ve verzi beta a tak to po čase zkusíme, zda se jim dílo daří lépe.
Vyzkoušel jsem i volání na pevnou linku do Londýna: stejná kvalita hovoru a bylo to skutečně zadarmo. Přepnul jsem si při tom zvuk ze sluchátek do reproduktorů v monitoru a vše bylo bez problémů. Žádná ozvěna, žádné přerušování zvuku. Kdo máte ADSL, neváhejte ani minutu. Chystám se zrušit pevnou linku na chatě, jakmile to tam vyzkouším. Držím si jí zatím stejně jen pro volání do zahraničí. Přeji vám mnoho krásných hovorů zdarma do blízké i daleké ciziny!

Další podrobnosti najdete například v článku internetového slovenského deníku Pocitace.SME.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.