CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

26.1.2006 - K "paměti národa" se národ nedostane.

Národní knihovna (NK) potřebuje převést do digitální podoby 110 milionů stránek novin a časopisů. Tiskoviny jsou na kyselém papíře, který rychle podléhá zkáze. Podle odborníků pokročila degradace papíru natolik, že za přibližně třicet let se řada dokumentů začne rozpadat jen při doteku. Knihovna vypracovala dvě varianty digitalizace. Projekt chce zahájit v roce 2007. NK má dvě digitální knihovny, jedna se zaměřuje na staré tisky a rukopisy (www.manuscriptorium.com) a druhá na ohrožené časopisy a noviny (kramerius.nkp.cz). V projektu Kramerius, kde se noviny převádějí na mikrofilmy a poté digitalizují, bylo od roku 1995 digitalizováno přes milion stran. Na další miliony novinových stránek však nemá Národní knihovna peníze.
Národ v tom širokém smyslu slova se ale k těmto novinám nikdy nedostane. V žádném případě to nepůjde přes internet. Digitalizované dokumenty budou totiž podle výkladu našeho autorského zákona přístupné až když vyprší ochranná lhůta sedmdesáti let od smrti nejdéle žijícího autora, který publikoval v tom kterém digitalizovaném listu. Vlastně nikdy, protože neexistuje žádná databáze autorů, podle které by se mohla Národní knihovna (NK) rozhodnout a uvolnit konkrétní vydání novin pro volný přístup přes internet. Digitalizované noviny a časopisy tak budou přístupné jen na počítačích umístěných v prostorách NK. Vynaložit na takový projekt 150-250 milionů korun se z tohoto pohledu zdá poněkud velkým luxusem. Je také otázkou, zda je hodnota této "paměti národa" tak vysoká a nenahraditelná. I když články novinářů z let 1948 - 1989 mohou být skvělým dokladem prodejnosti autorů, kteří svoji kariéru založili na rektálním alpinismu. Přesto se domnívám, že jako důkaz by pro další generace několika málo badatelů pro toto období postačily mikrofilmy.
Při pokusu o internetový přístup například k časopisu Zlatá Praha ročník 1884 (datum vydání výtisku: 1.4.1884) se dozvíte jen informaci, že z důvodu omezení zákonem č. 121/2000 Sb. (autorský zákon) může být tento dokument zobrazen pouze v prostorách NK ČR Praha. Kopii dokumentu (i elektronickou) lze získat použitím Systému pro dodávku dokumentů (Sirius). Což je nesmyslně komplikovaný systém zpřístupnění "paměti národa" národu "jen z prachy". Za provedení registrace a za každé její prodloužení 100 Kč, za legitimaci 10 Kč, za každých 20 stránek dokumentu 10 Kč. Daňový poplatník tak zaplatí za informace z paměti národa dvakrát: příspěvkem na miliony za digitalizaci a poplatky za nahlédnutí. Internetové připojení přitom nemůže použít vůbec. Za co tedy NK dostala mezinárodní cenu Paměť světa od UNESCO? Digitalizace totiž nijak nepřispěje k zpřístupnění "paměti národa" široké veřejnosti proto, že NK nemá v úmyslu nijak řešit poplatky autorům či spíše jejich dědicům. Přitom se vše dá řešit vytvořením fondu, ze kterého by se poplatky za použití autorského díla vyplácely v případě, kdy by se autor či dědicové přihlásili. Evidovat počty zobrazení digitalizovaného díla je přece v prostředí internetu tak snadné!

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.