CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Karel Havlíček Borovský se musí mohamedánům omluvit.

Netušíte, o čem je řeč kolem těch odporných karikatur Mohameda? Pak se podívejte na článek v internetových Glosách. Potíže s mohamedány (starodávné, dnes nepoužívané pojmenování pro vyznavače Koránu) by dnes určitě měl redaktor satirické přílohy Národních novin Karel Havlíček Borovský s následující "veselou" historkou:

Abdul Murza měl psa, kterého welmi miloval. Ten wšak také zasluhowal jeho náklonost: we dne honil neustále a w noci ležel wedlé lůžka pána swého a o každém nebezpečenstwí mu zpráwu dáwal. Pes tento pošel, a Murza žalostně jej pochowal do zahrady, pozwal swé přátele, držel hostinu a při ní vychwalowal zásluhy swého psa. Druhého dne doneslo se Kadi-mu (soudci), že Abdul swého psa se wšemi obyčeji swatého náboženstwí Muhamedowa, jako prawowěřícího Moslema, slawně pochowal a tím welikého proroka zlehčil.
"Odwážliwče!" domlowal Kadi swázanému již Abdulowi;"co jsi učinil. Přiznej se: zajisté jsi jeden z těch bezbožníků, kteří se ke psům modlí!?"
"Ne, pane, takowý nejsem. Prawda jest, že jsem psa pochowal a oplakal, ba dlauho jej ještě oplakáwati budu, neboť byl, ráčíte wědět..."
"Wšechno wím, bezbožníče!"
"Wšechno? tedy také wíte, že ten dobrý pes učinil poslední wůli, w které wám také 100 tolarů odkázal. Tuto wám je w jeho jménu nejponíženěji odwádím."
"Ai! wida! to přec musel být řádný pes. Jděte Abdule we jménu Páně, widím, že jste hanebně osočen!"

Nezbývá, než se dodatečně muslimům omluvit, že si ten nevěřící pes Borovský dovolil otisknout před stopadesáti lety takový primitivní útok na jejich víru. Dnes by mu to neprošlo, nucená dovolená v Brixenu by to nevyřešila. Ještě že máme šikovného ministra zdravotnictví, který nám to snad u Arabů vyžehlí a snad na tom i vyděláme. ČTK hlásí: Nečekané přijetí u saúdskoarabského krále označil český ministr zdravotnictví David Rath za klíč k investicím obyvatel Saúdské Arábie v České republice. Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd přijal ministra Ratha v neděli ve svém paláci v Rijádu a zajímal se zejména o české lázeňství. Bohatí Arabové totiž trpí nadváhou a nemocemi pohybového ústrojí. "Tento králův krok by mohl ovlivnit chuť saúdskoarabských podnikatelů s Čechy jednat a investovat v České republice", řekl Rath zpravodajce ČTK.
Ale zpět ke karikaturám: Ahaswebovy noviny se připojují ke stanovisku deníku Washington Post, jehož šéfredaktor Leonard Downie, Jr. prohlásil o ohavných karikaturách proroka: "Nesplňují standardy toho, co zveřejňujeme v našem deníku. Máme své standardy ohledně jazyka, rasového a náboženského cítění a dobrého vkusu. Zobrazení karikatur má sice jistou zpravodajskou hodnotu, ale útočné ztvárnění kreseb ji zastiňuje a noviny si vystačí se slovním popisem."
A i kdybych chtěl karikatury uveřejnit, nemohu. Porušil bych tím autorský zákon. Naproti tomu ze Šotka již citovati mohu, neboť Borovský zemřel 29. 7. 1856 a tak zákonem požadovaných 70 let od úmrtí autora již uplynulo v roce 1927.

Prameny: Šotek, příloha Národních novin 1849 a ČTK. A také rozhlasové vysílání BBC.

10.2.2006 [Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.