CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Lidovci na ministerstvu obrany excelují v příjmu úplatků.

Ministerstvo obrany je tradičně mlýnek na peníze, který má na trvalo pronajatá KDU-ČSL. Nejnověji se dovídáme, že policisté z protikorupční služby právě vzali do basy ředitele odboru infrastruktury akvizičního úřadu ministerstva obrany Miroslava Beňo v okamžiku, kdy od zástupců společnosti Trade Fides a.s. převzal milion korun. Beňo má na ministerstvu na starost veřejné zakázky. Spolu s ním byl zajištěn prokurista firmy Trade Fides a.s. Libor Hledík a jeho obchodní ředitelka Dana Mlejnková. Firma Trade Fides a.s. dostala v roce 2003 od armády zakázku na ostrahu šesti muničních skladů. Hodnota zakázky není nikterak malá - činí totiž 2,7 miliardy korun.
Na svých internetových stránkách firma Trade Fides a.s. uvádí: "Slovem „fides“ jsou v jazyce klasiků označovány pojmy jako „víra, důvěra, poctivost, spravedlnost, jistota, spolehlivost a bezpečnost“, tedy vše, co našim zákazníkům nabízíme." Když se pan Beňo s nimi spojil v úsilí se finačně zabezpečit, měl jistě pevnou víru a důvěru, že za svoje poctivé úsilí jim vydělat peníze obdrží spravedlivý podíl a bude mít přitom jistotu, že bude spolehlivě a bezpečně utajen. Jen s tím předáním úplatku se to nějak zvrtlo.
Podle státního zástupce Ladislava Malovce, který má vyšetřování milionového úplatku na starosti, zorganizovala firma Trade Fides a.s. také sportovní hry pro ministerské zaměstnance ve Vojenské zotavovně Měřín ve středních Čechách. Ministr obrany Karel Kühnl uvedl, že o sportovním víkendu svých podřízených neměl potuchy.
Policie chce prověřit všech 25 smluv, které uzavřela firma Trade Fides a.s. s ministerstvem obrany. A proč to prasklo? Nejspíše podle obvyklého scénáře: někdo s podrobnými informaci o těchto nekalých obchodech zahájil vydírání povedené party a nebyl uspokojen. A tak to prásknul policii. Možná, že to byl dokonce policajt. V každém případě může ministr obrany očekávat v krátké době návštěvu specialistů NATO na bezpečnost, kteří budou prověřovat, jaké tajné informace se dostaly do rukou výtečníků ze soukromé firmy Trade Fides a.s.
Tato firma dodávala a dodává bezpečnostní systémy do takových firem a organizací jako je (a teď se neděste) ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA, ČESKÁ SPOŘITELNA, Expandia banka, ČSOB, Raiffeisenbank, GE Capital Bank, Erste Bank, Volksbank, KOMERČNÍ BANKA, Česká pojišťovna, Všeobecná zdravotní pojišťovna, Vojenská zdravotní pojišťovna, ČESKÁ POŠTA, ČESKÝ TELECOM, a.s., ČSAD Ostrava a.s., IKEA Brno, TESCO Hradec Králové, Státní tiskárna cenin Praha, Philip Morris, Safina a.s., Walter Kuřim, Ministerstvo vnitra ČR, Ministerstvo spravedlnosti ČR, Ministerstvo kultury ČR, Okresní úřady, Ministerstvo zahraničí ČR, Zastupitelské úřady v Moskvě, Budapešti, Pekingu, Bombaji, Sarajevu, Kodani, Haagu, Ammanu a Vídni, Hrad Rožumberk, Hrad a zámek Český Krumlov, Hrad Švihov, Zámek Hluboká nad Vltavou,Zámek Litomyšl, Zámek Kačina, Zámek Konopiště, Zámek Vranov nad Dyjí, Zámek Náměšť nad Oslavou, Národní galerie v Praze, Středočeská galerie Praha, Alšova jihočeská galerie, Arcidiecézní muzeum Olomouc, Galerie umění Ostrava, Palác Křížovníků Praha, Slovanská epopej, Moravské zemské muzeum Brno, Technické muzeum Brno, Arcidiecézní muzeum Olomouc, Muzeum umění Olomouc, České muzeum výtvarného umění, Ústřední depozitář Národního muzea Terezín, Klášter Plasy, Národní knihovna Klementinum, Památník národního písemnictví, Rakouská knihovna Plzeň, Týnský chrám v Praze, Kostel sv. Hostýn, Petrov v Brně, Kostel sv. Jána s Loretou v Brně, a řada dalších. Když upláceli na ministerstvu obrany, kolik úplatků se asi roztočilo jinde...
Vyšetřování policie by nepochybně měla doplnit i BIS, zejména pokud jde o systémy ochrany Národní banky, ministerstev a našich zastupitelských úřadů. Kde se uplácejí státní úředníci, hrozí i nebezpečí, že zaměstnanci firmy Trade Fides a.s. mohli například výhodně někomu prodat plány těchto systémů komukoliv, kdo dobře zaplatil.

9.3.2006 [Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.