AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Uživatelé kabelovek se nemusí přechodu na digitál obávat?

Zatím. Problém za ně vyřeší jejich poskytovatel. Celkem srozumitelně to vysvětlil ve svém tiskovém prohlášení zástupce UPC, pan Malina:
V souvislosti s probíhajícími diskusemi nad digitálním terestrickým vysíláním (DVB-T) se často objevují informace, že při ukončení analogového (pozemního) televizního vysílání budou všichni obyvatelé České republiky nuceni koupit si ke své televizi buď set top box (STB) nebo ji vyměnit za novou. Není to úplná pravda - předplatitelé kabelové televize STB pro své starší přístroje potřebovat nebudou a nebudou si muset ani kupovat přístroje nové.
Provozovatelé kabelových televizí totiž digitální terestrické programy do svého vysílání již přejímají a po technické stránce je dokážou "upravit" tak, aby se mohly bez sebemenší ztráty kvality obrazu a zvuku objevit v analogových televizních přijímačích. V současné době jde např. o ČT 24 a ČT 4 Sport. Platí, že i tehdy, až se vypne analogové TV vysílání, kabelová televize zabezpečí TV signál všem, kteří se z nejrůznějších důvodů rozhodnou neměnit svůj starý analogový televizní přijímač. A to bez jakýchkoliv dodatečných finančních nákladů.

Ano, pan Malina má pravdu. Ovšem jen do té doby, než se UPC a ostatní provozovatelé kabelových sítí pustí do digitalizace svých sítí. Pak si budou muset i majitelé analogových televizorů koupit STB pro příjem signálu z kabelu. A tehdy se budou rpzmýšlet, zda pro ně není finančně výhodné si pořídit raději STB pro pozemní digitální vysílání (DVB-T). A bude to v době, kdy nabídka placených programových kanálů DVB-T - zejména filmových - bude srovnatelná s tím, co poskytují kabelovky. Pak teprve nastane konkurenční boj o zákazníka. Argument kabelovek, že poskytují kvalitní signál, už padl, protože kvalita digitálního signálu z DVB-T je lepší. A digitalizace kabelových sítí bude jejich provozovatele stát spoustu peněz, které budou muset vybrat od uživatelů. Tím se jejich manévrovací prostor v nabídce cen značně zúží a to i v případě, když budou dávat svým zákazníkům STB za symbolickou cenu podobně, jako to dnes dělají s modemy pro internet. Kabelovky si budou moci udržet své zákazníky především tím, že jim poskytují řadu zahraničních kanálů jako je MTV, VH1, TA3, Markíza, Animal Planet, BBC WORLD, Club, CNN, Discovery Channel, Eurosport, Film +, Galaxie sport, Jetix, Mezzo, National Geographic, Spektrum, TV Paprika, TV DEKO a další a také vysokorychlostní internet. Přesto by zákazníci kabelovek na příchodu konkurenční DVB-T měli vydělat, měsíční poplatky by měly jít dolů. Je to patrné i na řadě akčních nabídek, které dnes kabelovky nabízejí ve snaze si získat v tuto "horkou" chvíli ještě nové zákazníky dříve, než se rozmyslí a koupí si digitální STB. Kabelovky ještě mají čas, kvalita a pokrytí DVB-T není nic moc a vlastně žádné oficiální vysílání neexistuje. Vše je jen ve fázi zkušebního vysílání, vysílací licence se ještě nerozdaly a nejspíše to bude až po volbách. Digitální vysílání se stalo součástí politických her, jde tu přece o peníze, nastane nové dělení koláče zvaného "tržby z reklamy".

22.3.2006 [Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.