AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Jste nadržení na Vistu?

"Kdo se nemohl dočkat listopadu (dosud nejčastěji uváděného termínu uvolnění finální verze Vista), ten je teď zřejmě zklamán a Vánoce prožije ještě v duchu starých Windows. Microsoft (MS) opět posunul termín uvedení svého nového systému a to tentokrát na leden 2007," píše Jan Šindelář na Živě.cz Jsem na rozdíl od něj názoru, že čím později uvede mistr Gates "nová" wokna a Office 2007, tím lépe. Protože pak se zase rozjedou nové zbytečné investice ve státní správě do nového SW. Opět budou firmy utrácet zbytečně peníze za SW i HW v procesu inovace, který byl chytře Gatesem nastartován někdy kolem roku 1997, kdy se po Windows 95 objevily "nová" wokna, "nový" Office a hlavně nové formáty datových souborů.
Dnes přichází MS s formátem XPS, dříve známým pod krycím názvem Metro. Nový formát dokumentů je založený na XML, je podobný formátu PDF od Adobe Systems. Cílem formátu XPS je prý umožnit uživatelům prohlížení, tisk a archivaci dokumentů i bez programu, který dokument původně vytvořil. Mezi odbornou veřejností se návrh XPS a jeho zavádění obecně chápe spíše jako pokus MS o vytlačení konkurenčního formátu PDF, který začal nebezpečně vytlačovat formát DOC. Windows Vista (WV) bude obsahovat nové vyhledávání, které bude výsledky poskytovat údajně okamžitě, na rozdíl od hledání ve Windows XP, kde hledání trvá typicky několik minut. Bude také obsahovat nové funkce, jako např. kombinované filtry, nebo uložená vyhledávání, která budou fungovat jako tzv. virtuální adresáře – otevření takového adresáře automaticky provede zadané hledání a výsledky zobrazí jako obsah tohoto adresáře. Podobná funkce je již součástí Microsoft Outlook verze 2003.
Ve WV bude obsažena zcela nová implementace sady protokolů počítačových sítí. Významnou novinkou je úplnější podpora IPv6, dále podpora pro "NX bit" nabízený novými procesory s technologiemi AMD64 a EM64T. Tato funkce umožňuje označit některé části paměti jako nepoužitelné pro provádění programu, což se využívá pro zvýšení odolnosti proti bezpečnostním chybám.
Systém WV rozpozná hardwarové potíže ještě před jejich vznikem, sníží četnost případů, kdy aplikace přestanou reagovat nebo je nutné restartovat počítač a provede automatické zotavení po chybách spuštění a služeb. Další novinky: vestavěná podpora pro vypalování DVD, včetně podpory pro systém Mt. Rainier, nativní podpora formátu RAW, který se používá ve většině profesionálních digitálních fotoaparátů, podpora pro RSS, včetně API pro další programy, vylepšené šifrování souborů, snadno umožňující chránit data na přenosných paměťových médiích či noteboocích, integrovaná diagnostická technologie.
Pro provozování WV je potřeba minimálně 512 megabyte RAM a grafický adaptér podporující DirectX 9.0c. Pro řadu uživatelů to bude znamenat odložení stávajícího počítače do sběru. Prodejci HW se proto na příchod WV těší v naději, že se stagnující trh počítačů opět pohne směrem vzhůru.
Dětinské nadšení z nového "Vista" exploreru ilustruje výborně následující literární skvost z dílny mého jmenovce Václava Bílka, který oslavuje příchod "nové" verze prohlížeče. Přesněji zatím jen verze beta 2:

"Internet Explorer 7 má nový skin ve kterém se vytratily obdélníkové tlačítka, jako je Back neboli Zpět a také již nejsou tak veliká. Tyto tlačítka jsou zajímavé v tom, že k sobě zajímavě přiléhají (!). Ono po dlouhodobém používání staré verze by jste byly nadšeni i za nový skin,(!) jelikož starý se vám okoukal, ale pokud si někdo říká, že mu nový internet explorer ani za ozkoušení nestojí a že mu postačí nějáky neoriginální skin tak to se velmi mýlí, myslím, že každému by měl tento explorer stát nejméně za zkoušku a za tu nic nedáte. Při ukázání na některá tlačítka, začnou svítit, což je opravdu pěkné."

Opravdu velmi pěkně, Václave! Určitě si ten jeho "článek" přečtěte, je tam ještě mnohem více literárních i jazykových perel. Zase jeden skvělý důkaz o postupné zkáze českého jazyka. GameParadise.cz by se měl přejmenovat na IdiotParadise. Pokud se snad odhodláte si nainstalovat MSIE 7.0 beta 2, pak vězte, že vám po instalaci zmizí bez varování předchozí verze, nejspíše 6.0. Více o tomto "triku" čtěte v latrine. Beta je plná chyb, občas padá. Instalujte jen ten tehdy, když se nemůžete dočkat, až uvidíte něco "nového".
Ale zpět k Vistě: tím skutečným důvodem výroby stále nových verzí OS je především snaha udržet stávající ceny SW i HW tím, že se využívá oné lidské slabosti po něčem novém v liché naději, že to bude něco lepšího, dokonalejšího. Naše doba bude jistě v budoucnosti pojmenována historiky jako "New!New!New!Age".

27.3.2006 [Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.