CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Všechno zlé se v dobrý byznys obrátí.

Parafrází přísloví, že všechno zle je pro něco dobré, si dovolím několik poznámek k oblíbenému námětu dnešní doby, k ptačí chřipce. Po zjištění, že několik lidí kdesi daleko na východě od nás zemřelo na chřipku poté, co se objímali se svými milými slepicemi či kuřátky nebo se váleli plni rozkoše se styku s přírodou v jejich výkalech, bylo celému světu sděleno, že pravděpodobně lidstvo v krátké době zcela vyhyne. Někteří z nás plni děsu přestali konzumovat cokoliv se jen vzdáleně podobající kuřecímu masu, poklesl prodej vajec, majonéz a jiných vaječných dobrot. Lékaři a hygienici lidstvo upozornili, že je nutné vše pocházející od drůbeže podrobit tepelné úpravě nejméně při 70 stupních pana Celsia. Spisovatelé populárně naučné literatury - tak oblíbené v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - se dali do spisování učených návodů, jak si zachránit život.
Jakoby zázrakem se právě v tuto chvíli objevil výrobce zázračného léku Tamiflu, který za nemalý a mrzký peníz započal ve velkém dílo na spáse lidstva od hrozící pandemie. Státní pokladny movitějších zemí se začaly vyprazdňovat hromadnými nákupy údajného léčiva, i když se neprokázal jeho účinek při nasazení u řady pacientů. Provize státním úředníkům jistě zahladily tyto pochybnosti a světoví politici se při svých setkáních na rautech vzájemně předháněli, kolik toho Tamiflu už nakoupili. Rozjel se i pokoutný prodej poté, co byly lekárny vypleněny zpanikařenými občany a tak se začaly prázdnit i domácí pokladny zejména těch nejchudších, starých občanů-důchodců.
Hygienici a zvěrolékaři, výzkumníci i politici vydávali průběžně zcela protichůdné rady, co dělat, když najdete mrtvého ptáka. Jeden radil hodit ho do popelnice, jiný nařizoval přivolat policii, další doporučoval zakopat na neznámém místě. Občané se třásli hrůzou, co bude, až tady ta chřipka opravdu bude. Naštěstí prý již máme prvního mrtvého nakaženého ptáka, tedy labuť, ten symbol neposkvrněné čistoty a líbeznosti. Pan Alfred Hitchcok by se divil, jak se zmýlil, když si jako symbol smrti ve svém filmu Ptáci vybral děsuplné havrany. Použít labuť jej tenkrát nenapadlo, nejspíše proto, že se ty svéhlavé potvory nedají pořádně vycvičit a počítače byly v roce 1963 ještě v plenkách.
Jak pravil Lenin v roce 1902, otázka zní: Co dělat? (What Is To Be Done?) Odpověď je jednoduchá: s nepřítelem je třeba krvavě zatočit. Hlavně zachovat klid. Máte-li doma slepici či více slepic, kachny a jinou drůbež, hned s nimi na špalek, nezapomeňte na kohouta. V kurníku je totiž neudržíte a venku by se vám mohly nakazit. Pak celý dvorek či zahradu řádně desinfikujte, nejlepší je nehašené vápno nebo Savo. Mrtvou hydinu spalte v kotli nebo udělejte táborák. Psa nepouštějte z domu a už vůbec ne někam do polí či dokonce do lesa. Stejně naložte s kočkami i kocoury, rádi nosí domů zakousnutá ptáčata. Zpěvné ptáky už nekrmte, je na čase aby se ti lenoši živili sami sběrem škodlivého hmyzu. Když vám pokálejí vašeho motorového miláčka, vemte si na úklid raději jednorázové rukavice. Nejezte žádnou majonézu či podezřelé saláty. Kuřata jsou povolena, je třeba je však řádně upéct v troubě. Žádné nedostečně propečené minutky. Nenavštěvujte čínské a vietnamské restaurace, představy těchto našich milých spoluobčanů o hygieně se poněkud liší od našich. A není jisté, zda k nám ještě stále nepašují zmražená kuřata, když pašují úspěšně takové spousty oděvů a bot. Když jsme u těch bot: při jejich čištění používejte rukavice a vodu, čertví v čem jste venku šlapali. A myjte si pořádně ruce nejen před jídlem.
Takže to vlastně vypadá, že nás ta "pandémie" přivede ke zdravější potravě (vynechané majonézy a saláty) a k lepší hygieně. Chce to klid. U nás denně umírá spoustu lidí v nemocnicích na banální zápaly plic a jiné "nemocniční" infekce, takže se také raději vyhýbejte doktorům a nemocnicím zvláště. Víte, kde je nejvíce bacilů kolem vás? Na stetoskopech a rukou lékařů a na držadlech v autobusech a tramvajích. Takže raději zbytečně necestujte. Musíme teď jenom čekat, až se plně projeví ten nejlepší lékař, kterým je naše milé slunce. Ještě nějak přečkáme tu povodeň a bude tu jaro v plné síle. Doufám, že moje protipovodňové automatické čerpadlo s palcovou hadicí ve sklepě mojí chaty bezchybně pracuje a zachytilo ten nápor jarního tání ve formě malé místní povodně. Tehdy se moje chata stává jakýmsi ostrovem, kolem kterého protékají dva potoky: jeden vpředu a jeden vzadu, kde se zase slévají, aby vletěly sousedovi do zahrady a do lesa. Mějme ale na paměti, že vody není nikdy dost a že mokro je vždycky lepší než sucho. Přeji krásnou středu.

29.3.2006 [Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.