CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Obrněné transportéry nutně potřebujeme!

Ministr obrany se zoufale snaží o uzavření smlouvy o nákupu obrněných transportérů ještě před volbami. Jistě to nebude tím, že by jinak přišel on a jeho lidová strana o podíl na tomto obchodu, pokud by přišli o svůj armádní pašalík (hist.:území zabrané Turky). Dělá to prostě jen proto, že má na mysli naše bezpečí a především bezpečí našich vojáků, aby se měli v čem ukrýt v případě nějakého napadení. Důležité je také využití obrněnců pro taktický ústup, kdyby nás nedej bože nějaký nepřítel okupoval či dokonce anektoval. Za komunistů bylo zřejmé, že naše armáda má za úkol útočit směrem na západ a obsadit západní Evropu až ke kanálu La Manch. Dále jsme neměli pokračovat pro nedostatek lodí v naší tehdejší výzbroji. Kam má naše armáda postupovat nebo ustupovat dnes, není jasné. Podle našich vojenských odborníků ale jeden neví, kdo bude případně přítel a kdo nepřítel. Cituji z materiálu ministerstva obrany:Pro bezpečnost ČR jsou však rozhodující sousední a další státy především v Evropě. Tyto státy mají také své státní (národní) zájmy a cíle, které mohou být obdobné, souhlasné se zájmy a cíli ČR a z nich mohou být spřátelené státy - spojenci. Naopak, pokud se diametrálně zájmy a cíle uvedených států budou lišit, rozcházet a křížit oproti ČR, mohou se z nich stávat potencionální protivníci - nepřátelé. Více o bezpečnosti státu viz na army.cz. Pak by nám ovšem zbývala jenom kruhová obrana, kterou vymyslel bratr Žižka: kolem dokola obrněné vozy a ženy a děti uvnitř. Od Žižky tuto metodu ostatně okoukali i dobyvatelé amerického západu, když bojovali s domorodým obyvatelstvem.
Pan ministr by si měl pospíšit s uzavřením smlouvy na nákup Pandurů také proto, že se na jeho ministerstvu zase zatýkalo. Tentokrát to byl pracovník ministerstva pracující v sekci vyzbrojování. Že by to nemělo žádnou souvislost s podivnou soutěží na dodávku obrněnců? Policie nyní zjišťuje, v jakém rozsahu a proč obviněný muž tajná data z resortu vynášel. Informace, že za své "služby" dostával peníze, úřady nekomentují.
Za 234 obrněných transportérů Pandur zaplatí Česko 23.6 miliard korun. Problém je v tom, že osmikolové pandury v podstatě neexistují. Steyr má k dispozici pouze dva prototypy vozidla 8x8. Na ně dosud nebyly integrovány další součásti. Jde například o zbraňový systém izraelské společnosti Rafael. To jednoduše řečeno znamená, že nikdo nemůže zaručit, jak se bude vozidlo chovat při ostrých střelbách.
Nedozvěděli se to ani armádní experti, kteří Pandur loni v říjnu zkoušeli na základnách ve Vyškově a Přerově. "Nedošlo na střelby, protože Steyry nebyly připraveny a nikdo nevěděl, co to s věží udělá," komentuje loňské testy transportérů poslanec Titz. "Kontrakt plánujeme podepsat již v dubnu tohoto roku. Průběh vyjednávání není seriózní komentovat, hodnotnou informací bude až výsledek. Můžu ale říci, že jednání probíhají naprosto podle plánu a žádná vážná komplikace se neobjevila," tvrdí mluvčí ministerstva Andrej Čírtek. Možná se objeví až teď po novém zatčení pracovníka ministerstva. Pokud to chce ministr stihnout do voleb, měl by postupovat podle americké metody defenzivní informační operace:
 * ochrana informačního prostředí (information environment protection),
 * vykrytí útoku (attack detection),
 * obnovení potenciálu (capability restoration),
 * protiútok (attack response).

To by mohlo působit zejména na otravné novináře, kteří chtějí sabotovat snahu vlády nás ochránit, kdyby nás nečekaně někdo napadl z jihu, východu, severu nebo západu. Jeden totiž nikdy neví a už komunističtí pionýři věděli, že je třeba být vždy připraven.

30.3.2006 [Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.