CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Jaro je tady - je čas sázet topinambury.

Hospodářský význam topinamburuJednou zajímavou užitkovou rostlinou je topinambur zvaný také židovské brambory. Topinambury pocházejí ze Severní Ameriky, v Evropě se začaly pěstovat v 1. polovině 17.století. Mají trojí užitek: květy podobné malým slunečnicím vás potěší ve váze, hlízy na talíři a mohutné stonky vysoké až tři metry můžete strčit po usušení do kamen nebo předložit skotu ve stáji. Nic podobného neexistuje! Hlízy jsou přitom velice zdravé, hlavně pro ženy a diabetiky. Posuďte sami:
Slouží především jako dietní potravina, která je mimořádně vhodná pro děti, seniory, rekonvalescenty, diabetiky. Při pravidelné konzumaci se projeví jeho účinek protirevmatický, protiastmatický a harmonizační působení na žlučník. Zmírňuje těhotenské křeče a nevolnosti. Pomáhá při otocích, odvodňuje, reguluje menstruaci a působí jako prevence proti potratu nebo předčasnému porodu. Snižují hladinu LDL-cholesterolu (to je ten "špatný") (pramen).
Pěstování je jednoduché a mohu se podělit o vlastní zkušenosti. Roste všude i jako plevel, ale je dobré je vysadit do spíše písčité půdy, dobře vyhnojené kompostem nebo chlévskou mrvou. Sází se hlízy, které můžete podobně jako brambory rozřezat na více částí tak, aby byly na každém dílku klíčky. Ty musí směřovat nahoru. Sázíme do hloubky max 10 cm, topinambur plodí hlízy spíše do strany. Sázíme do čtverce na vzdálenost 30-50 cm. Úroda z jedné rostliny může být až několik kilo hlíz, tak to nepřežente! Sází se právě teď a sklízí až na podzim. V průběhu vegetace doporučuji v případě sucha zalévání, hlízy netrpí žádnými chorobami a čím více vody a hnojiv, tím větší úroda. Hlízy ovšem chutnají myším a hryzcům. Máte-li je na zahradě, pak si pěstování topinambur rozmyslete.
Ve Francii i jinde se topinambury často pěstují v děravých kbelících nebo koších z husté ocelové síťoviny zahrabaných do země. Topinambur se zbytečně nerozlézá po zahradě a když vyhrabete kbelík, máte všechny hlízy pěkně pohromadě. Jinak je to dost hledání a musíte celý záhon prakticky obrátit naruby. A pak také riskujete, že vám ze zapomenutých hlíz na jaře začnou růst neplánovitě topinambury i tam, kde jste mezitím třeba přešli na květiny.
Protože se jedná o "sladké" brambory, nevadí jim přezimování a tak můžete na jaře objevit a sníst i ty nesklizené na podzim, případně část úrody ponechat v zemi. Pro skladování doporučuji mnou vyzkoušenou metodu: do malého soudku nebo velkého kbelíku je po sesbírání jen tak bez očištování nasypat a pěkně zasypat zeminou ve které vyrostly, ne pískem a nezalévat - mohla by se do nich dát plíseň - jen je dát do sklepa do tmy a chladu. V zimě pak můžete "sklízet" znovu a hlízy si zachovají šťavnatost. Jinak se vám totiž rychle seschnou a budou k nepotřebě.
Jíst se mohou především syrové nastrouhané do zeleninového salátu např. se zelím, jsou něco jako kedlubny, chutnají trochu jako oříšky. Použít je můžete i do polévky nebo uvařené jako přílohu. Dobrou chuť!

Další informace o topinamburech:
Wikipedia.org, Topinambury, InSystem s.r.o. Hradec Králové, recepty.veruska.cz, Hledání prodeje sadby topinamburů.

Aktualizace 17.11.2009.

7.4.2006 [Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.