CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Vzhůru ke hvězdám, soudruzi - pardon - lidi!

Dnešní slavný den je dnem letectva a kosmonautiky, který se drží jako připomínka 12. dubna roku 1961, kdy první člověk obletěl jednou zeměkouli. Byl to sovětský, dnes bychom řekli ruský vojenský letec Gagarin. Obávám se ale, že v tomto oboru lidské činnosti nemáme nic moc k oslavování. Výrobce našich podzvukových L-159 ALCA Aero Vodochody se potácí ke krachu - mnohé vypovídá, že firma uzavřela 28.února 2006 dva skvělé nové vojenské kontrakty s Ministerstvem obrany ČR: smlouvu o dodávkách náhradních dílů pro flotilu 24 letounů L-159A a smlouvu o uložení nadbytečných 47 letounů L-159A (!). Pronájem gripenů se jeví jako nevídaný luxus pro cvičné létání několika málo pilotů, letecké závody Kunovice zkrachovaly a byly po konkurzu koupeny za babku s nejasnou perspektivou. Nejlépe si zatím vedou různí malí výrobci ultralehkých letadélek, se kterými ale nějak příliš často padají k zemi tu důchodci, jindy zase podnikatelé propadlí vzdušnému moři (více zde nebo tu.)
Ale vážněji. Nad několika evropskými státy právě skončily rozsáhlé letecké manévry NATO pod názvem Brilliant Arrow 2006. Do cvičení se z německé základny v Schleswigu zapojili i čeští piloti vrtulníků a letounů L-159. Do rozsáhlých vzdušných manévrů NATO, které začaly 21. března a skončily 9. dubna, se zapojili naši piloti z německé základny v Schleswigu se třemi bitevními letouny L-159 ALCA, piloti ruských vrtulníků Mi-17 a Mi-24 z Přerova, letečtí návodčí a záchranáři z Náměště nad Oslavou. Proč se manévrů nezúčastnily naše gripeny není známo. Nejspíše proto, že stále ještě nemají komunikační systém sladěný s NATO. "První dny jsme absolvovali několik tréninkových misí, aby se piloti sladili s tureckými, americkými a německými letci, se kterými pak v cvičných misích spolupracovali," řekl velitel českého kontingentu Petr Hromek. Tomu říkám pozitivní výsledek: sladili jsme se. Celé cvičení probíhalo ve vzdušném prostoru Belgie, Nizozemska, Německa, Dánska a části Velké Británie. Doufám, že se naši vojáčci alespoň trochu pobavili a zdokonalili v angličtině.
Možná, že nám štěstí více pokvete spíše v kosmickém "létání" než v tom pozemním. Máme Kosmickou kancelář, která se snaží koordinovat naše kosmické úsilí, zejména má fungovat jako informační a poradenské centrum v oblasti kosmických aktivit včetně mezinárodní spolupráce, plnit úlohu kontaktní organizace pro spolupráci s ESA (European Space Agency), zastupovat Českou republiku v Mezinárodní astronautické federaci IAF, podporovat rozvoj vědeckého výzkumu kosmického prostoru a kosmických objektů a rozvoj průmyslové kosmické aktivity a komercionalizace kosmických technologií. Takže nashledanou na dovolené na Měsíci nebo někde jinde, vyberte si sami. Ale pozor: na Měsíci není vzduch, na Marsu sice fouká vítr ale bez kyslíku, na Venuši je trochu moc horko. A cestování tohoto druhu bude velmi, opakuji, velmi drahé.

12.4.2006 [Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.