CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Karel Čapek to viděl jasně.

Planeta Země nemá dostatek energie, orné půdy a vody, aby umožnila Číně a Indii spotřebovávat tolik zdrojů jako západní svět. Ve své výroční zprávě to nedávno uvedla americká ekologická organizace Worldwatch Institute (WI). Podle ní se obě nejlidnatější země světa, které bývaly ospalými outsidery světové ekonomiky, stávají nejen hospodářskými mocnostmi, ale i mocnostmi, které utvářejí globální biosféru . Zpráva nazvaná State of the World 2006 (Stav světa 2006) také upozorňuje, že hospodářské zázraky v Číně a Indii maskují hluboké problémy se znečištěním vzduchu a vody v obou zemích. Stejně tak jejich rostoucí poptávka po zdrojích zvýšila světové ceny ropy a surovin. Ekologické kapacity světa prostě nestačí na to, aby udržitelným způsobem uspokojily ambice Číny, Indie, Japonska, Evropy a Spojených států, stejně jako aspirace zbytku světa, tvrdí zpráva. Pokud by Indie a Čína, z nichž každá má přes miliardu obyvatel, měly do roku 2030 spotřebovávat stejně zdrojů jako Japonsko, potřebovaly by k uspokojení svých potřeb celou planetu Zemi. Kdyby měly obě země dosáhnout poloviny americké spotřeby na hlavu, bylo by zapotřebí 100 milionů barelů denně. Loni se na celém světě spotřebovalo 85 milionů barelů za den, připomíná zpráva WI. [Zdroj: http://zpravy24.pantax.cz]

Zdá se, že to máme spočítané, tedy především pokud jde o naftu a plyn. Čína se na krizi v ropném průmyslu připravuje a snaží se koupit naftová pole v Africe a buduje naftovody a plynovody ze střední Asie. V každép případě půjde cena benzinu a nafty na našich pumpách už jen nahoru. Dnes se přehoupla cena benzinu 95 přes "magickou" hranici třicet korun. Netuším, co je na ní magického, ale určitě se každému (kdo na to má!) vyplatí koupit nové auto s co nejmenší spotřebou. Někteří naši spoluobčané již propadají panice a obávají se toho, že nejen že bude benzin stále dražší, ale že jednoho dne bude na příděl nebo prostě nebude k mání na volném trhu. Potýkají se s odpovědí na otázku, zda je možné benzin dlouhodobě skladovat a jak. Mohu je uklidnit, že benzin se dá skladovat prakticky po neomezenou dobu. Jen musíte zajistit, že k němu nebude moci vzdušná vlhkost, která se ráda sráží na vnitřních stěnách víceméně otevřených nádob. Benzin tedy skladujte v chladu a temnu, nebylo by dobré, kdyby se hermeticky uzavřená nádoba přehřívala někde na slunci. Podle našich hasičů je například v garáži povoleno skladovat max. 40 l benzínu a 20 l oleje na jedno garážové stání pro osobní automobil a to výhradně v nehořlavých nádobách. Chcete-li si uskladnit "na horší časy" větší množství, musíte si pořídit soukromou benzinovou stanici se vším všudy nebo alespoň benzin skladovat mimo obytné objekty (ne v garáži) nejlépe v ocelových sudech zakopaných do země. Nedaleko si pak můžete vykopat i protiatomový kryt se vším luxusem. Pak budete připraveni na okamžik, kdy budeme zaplaveni migrující masou obyvatel východních zemí, kterým bude doma benzin a nafta i potraviny docházet a přijdou si to vzít u nás. Takže to stejně nemá cenu, naše dny jsou tak jako tak sečteny a vše se dozajista odehraje podle scénářů řady sci-fi filmů, které jste jistě již viděli. Tyto vize nijak nepodceňujte, vzpomeňte si na příběhy, které napsal před sto lety francouzský spisovatel Jules Verne: všechno, co předpověděl, se nakonec stalo. Jen ten pád měsíce na zemi se ještě nekonal. Zatím. Přeji hezký a šťastný den. Užívejte si života, dokud žijete. A přečtěte si Válku s mloky.

13.4.2006 [Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.