CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Budou na panelácích lesy antén jako v počátcích televize?

V ustáleném systému analogového televizního vysílání si většina diváků postupně zvykla na to, že potřebný signál má k dispozici v zásuvce společné televizní antény. Postupem doby se tyto rozvody (dále STA) dostaly na velmi slušnou úroveň, takže diváci mohli téměř zapomenout na nekvalitní "zaduchovaný" a "zašumělý" signál. Většina z nich se domnívá, že nově zakoupený set-top-box uvede snadno do provozu tím, že jej prostě zapojí do zásuvky STA. Bohužel, tak tomu zřejmě v nejbližší době (a možná vůbec) nebude. První úvahy o DVB-T, kde se jako jedna z velkých výhod této technologie uváděla možnost kvalitního příjmu uvnitř budov na náhražkovou (pokojovou) anténu (tzv. indoor portable). Tato myšlenka se zřejmě dost ujala, takže všichni, kdo připravovali digitální vysílání, problému přijímacích antén nevěnovali pozornost.
Více o anténách pro DBV-T čtěte zde.

Aktivní anténa je speciální anténa se zesilovačem napájená z STB(set-top-box) nebo ze síťového zdroje. Anténa je základním prvkem úspěchu dobrého příjmu signálů digitální terestrické televize. Požadavky na anténu se ale budou měnit s místem příjmu DVB-T. Pokud bydlíme v Praze, či v jiných v současnosti "zajímavých" místech i v Brně, postačí nám na řadě míst tzv. pokojová anténa, v provedení pasívním (prutová anténa), nebo aktivním (pokojová anténa se zesilovačem). Zájemci o pozemní digitál z blízkého okolí těchto měst by měli volit venkovní anténu s větším ziskem, nebo podobně jako v mém případě dálkového příjmu anténu s velkým ziskem a s vloženým předzesilovačem. Pro DVB-T není nutná žádná speciální anténa. Pokud bydlíte mimo Prahu či Brno, budete možná novou "speciální" anténu potřebovat - právě na směr Praha, resp. Brno, kde se nyní testuje digitální terestrická TV. Jinak v ČR postačí klasická stávající anténa (pokud je širokopásmová, nebo přesněji - pásmová UHF).
Více o anténách čtěte zde a doporučuji i toto forum.

Bohužel z uvedeného vyplývá, že v zápalu o spuštění digitálního pozemního televizního vysílání se zcela zapomnělo na přijímání této úžasné technologické vymoženosti. Nemůžete ale čekat od firem, které se snaží si urvat něco z televizního reklamního koláče (včetně České televize), že se budou starat o vaše problémy s "chytáním" signálu. Pokud bydlíte v nájemním či družstevním domě, může vás spasit zase jen komerční nabídka odborných firem, které uvedou vaši společnou anténu včetně rozvodů do takového stavu, aby vám stačilo zastrčit anténní kabel od STB do zásuvky na zdi. A na tomto poli podnikání se zatím nic zvláštního neděje, žádné reklamní nabídkové akce na revize a rekonstrukce STA neprobíhají. Teď jde především o to, aby se naši milí obchodníci s elektronikou zbavili té hromady na západ od nás neprodejných set-top-boxů a "digitálních" tevizorů pochybné kvality s řadou chybějících funkcí. Kdo ovšem chcete mermomocí vstoupit do digitálního světa, kupte si STB co nejlevnější a k tomu pokojovou anténu. Připravte se ale na to, že když kolem vás při poslechu TV proběhne váš pes nebo nepokojná ratolest, obraz se buď rozpadne nebo zastaví. Pozor při "nastavování" polohy antény, abyste v zápalu boje s digitální TV nevypadli z okna.

14.4.2006 [Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.