CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Jak se stát úspěšným a oblíbeným českým politikem.

Je to jednoduché: především musíte pocházet z tzv. malých českým poměrů. Nemusí jít přímo o zcela chudou a nemajetnou rodinu, ale jakýkoliv majetek movitý či nemovitý není vhodný. Je krajně nevhodné být restituentem nebo dokonce bývalým šlechticem. Připouší se maximálně nějaký ten středověký zeman, který vyhlásil již tenkrát bankrot či dokonce mu byl majetek zabaven po Bílé hoře. Politik by měl bydlet stejně jako většina národa v paneláku, může být dokonce i majitel vysokoškolského diplomu, který si vydobyl jako dělník v hutích poté, co mu za komunistů pro jeho politické názory či původ nebylo dovoleno studovat vysokou. Neměl by ale být bývalým aktivním disidentem a tak není podmínkou, aby trpěl v komunistickém žaláři. Postačí pasivní vnitřní odpor, který tehdy projevoval mezi svými přáteli. Oblíbený český politik by měl alespoň trochu sportovat, samozřejmě přiměřeně ke svému věku. V létě kolo, v zimě běžky. Žádné silné motorky nebo sjezdovky, nedoporučuji ani tenis. Jeho věk není až tak moc důležitý, určitě by mu mělo být spíše přes čtyřicet. Otec dvou dětí, vhodný je prvorozený syn, pochopitelně úplná heterosexuální rodina. Polorozpadlá chatka kdesi na Sázavě či Berounce zděděná po trampujících rodičích není na závadu, má rád přírodu ale nesnáší militantní zelené. Politik by měl umět hrát na kytaru a trochu nefalešně zpívat při táboráku. Lehké občasné kutilství lze doporučit (zlaté české ručičky), vhodná je znalost počítače, má rád internet jako zdroj informací. Ale žádné hraní počítačových her, nemá rád hrací automaty a odmítá drogy včetně marihuany ("po té se prokazatelně blbne"). Může být i sběratelem, například kravat, rád zajde do restaurace na pivo, protože není nad točené. Celý život zásadně kupuje a jezdí v českých autech značky Škoda. Pravda, zisky jdou sice do Němec, ale daně nám zůstávají.
Obléká se sice slušně, na počátku politické kariéry doporučuji například konfekci OP Prostějov. Žádný Boss či něco podobného, to až později. Nesmírně důležitá je schopnost mluvit srozumitelně a nahlas o čemkoliv. Pokud nevím, o čem se mluví, pak je lepší mlčet nebo dát jasně najevo, že nevím, o čem se mluví. Každý přece nemůže znát všechno. K novinářům je třeba se chovat slušně až mile, na jejich vlezlé či nepatřičné otázky odpovídat zásadně s úsměvem nějakým žertem. Fotografům postát, usmívat se do kamery.
Pokud se dílo podaří a z kandidáta se stává vrcholový politik, je třeba především odmítnout, nejlépe veřejně a před novináři jakákoliv privilegia: žádná rychlá auta cizích značek, ochranka jen ve funkci pořadatelů (viditelně je označit páskou POŘADATEL) zvládající tlačenici aplaudujícího lidu. Bydlet dále v paneláku a jen pod tlakem se nerad stěhovat i s rodinou do vládní vily. Všimněte si, jak britský premiér "bydlí" ve vládním řadovém anglickém domku! Nikdy, opakuji, nikdy nekupovat drahý byt či dokonce vilu, i kdyby jí měl každý druhý český občan. Protože i železničáři jsou voliči, je vhodné jezdit občas i vlakem, samozřejmě za doprovodu novinářů. A "chodit" mezi lidi, podávat jim ruce a podepisovat ochrankou rozdávané fotografie. V žádném případě nemluvit sprostě. To sklízí jen počáteční ovoce, konce takové obliby jsou tam, kde končí i to ovoce.
Pokud by snad politik dbalý mých rad dospěl na sklonku své skvělé dráhy až na Hrad, doporučuji mu prosadit, aby český občan měl vstup zdarma, protože je to přece jeho Hrad, hrad jeho slavných českých králů i císařů (Karel a syn). To by jistě posílilo českou vzájemnost (staročeský pojem pro občanskou soudržnost a vzájemnou podporu) a snad by se i obnovila stará česká tradice navštívit alespoň jednou za život Prahu a Hrad. Co tomu říkáš, Václave?

19.4.2006 [Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.