CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

A je to tady. Televizní vysílání s normou MPEG4 !

Neřízený chaos ve vysílacích technologiích používaných v digitálním pozemním vysílání televize (DVB-T) šířeném vzduchem a v přenosu obrazu a zvuku do televizorů prostřednictvím internetového protokolu IP (IPTV) pokračuje. ČESKÝ TELECOM (ČTc), provozovatel třetího multiplexu C, chce co nejdříve prosadit formát MPEG4 pro digitální televizní vysílání, tedy jak pro DVB-T, tak i pro IPTV. ČTc na tiskové konferenci 19.4. zveřejnil plán zavést co nejdříve v digitálním vysílání v Česku standard MPEG4 oproti v současnosti používaném starším MPEG2. Nasazení této komprimační technologie, pokud k tomu ovšem dojde, umožní především zvýšit počet dostupných televizních programů v jednom multiplexu. Předpokladem ovšem je, že příjemci vysílání budou mít set-top-box (STB) s podporou MPEG4, což ti, kteří již nakupovali, nemají. Prakticky všechny dosud prodávané STB podporují jen MPEG2. Neméně důležitá bude dohoda s provozovateli televizních stanic, které budou prostřednictvím multiplexu C vysílat. Pokud by totiž vysílali přes DVB-T ve formátu MPEG2, nemohl by ČTc toto vysílání zprostředkovávat přes svoje kabely pomocí IPTV. ČTc předvedl STB, který prý začne v létě nabízet a který již podporou MPEG 4 disponuje. Tento vylepšený model ADB iCAN 3100TW je dodáván firmou Advanced Digital Broadcast, která na českém trhu nabízí jako jedna z mála i STB s interaktivní technologií MHP. Jsou ovšem velice drahé (např typ ADB iCAN 2000T 6 990 Kč!) a je otázkou, zda si je budou zákazníci ČTc sami kupovat, nebo jim budou poskytovány v rámci komplexní placené služby formou nájmu. Přesto Tomáš Dratva z ČTc uvedl, že: "cena tohoto přístroje by se měla pohybovat pod cenou v současnosti nabízených přístrojů s MHP".(?) Přístroj se podle něj má začít prodávat v létě tohoto roku a vedle MPEG4 nabídne i MHP (má v sobě modem pro zpětnou interakci) a s největší pravděpodobností bude umožňovat nahrávání na externí disk připojený přes USB. To by ovšem musel být nějaký jiný typ, než ten, který představil na tiskové konferenci a cenu disku je třeba si přičíst (cca 1 200 Kč).
Kuriózní a přímo skandální je, že firma Advanced Digital Broadcast předvádí zmíněný STB na svých stránkách s následujícím sdělením: "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec molestie. Sed aliquam sem ut arcu. Phasellus sollicitudin. Vestibulum condimentum facilisis nulla. In hac habitasse platea dictumst. Nulla nonummy. Cras quis libero. Cras venenatis. Aliquam posuere lobortis pede. Nullam fringilla urna id leo." (!!!) To napovídá mnohé: dodavatel ještě nemá hotové svoje internetové stránky a zákazník (ČTc - Teléfónica) již hrdě informuje své budoucí klienty a novináře o skvělém výrobku, na kterém chce založit budoucnost firmy, která ztrácí každý den další majitele pevných linek.
Pokud jste si ještě nekoupili žádný STB, nedělejte to. Chaos na právním i technologickém poli digitalizace televizního vysílání v Česku pokračuje a rozumně uvažující člověk si raději počká, jak se situace vyvine. I Patrick Zandl zatím tápe a Jiří Peterka na tom není lépe.

24.4.2006 [Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.