CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Grossovo stranické kolečko: jsem zpátky, soudruzi!

Expremiér, expředseda a exministr Stanislav Gross se vrací zpátky do Lidového domu. Stranické předsednictvo ho potvrdilo jako předsedu bezpečnostní komise ČSSD, což je prakticky vzato stínové ministerstvo vnitra. Ve funkci nahradí dosavadního předsedu Jana Žižku. "To rozhodně není žádný návrat do politiky. Jde o odbornou záležitost, a tak, jak jsem dříve říkal, jsem na tomto poli ČSSD připraven pomáhat," sdělil Gross ke svému novému postavení v Lidovém domě sms zprávou okolnímu světu. Ano, práce vnitráka je samozřejmě pouze odbornou činností: na základě politické objednávky odborný slouha vykoná, co je třeba a neptá se, proč.
Gross je členem ČSSD od roku 1989. Od roku 1992 do roku 2004 byl poslancem, v letech 1995 až 1996 jako předseda poslaneckého klubu - zřejmě ve funkci hlídacího psa někdy vzpurných poslanců. Tato fukce mu dopomohla v rámci dělby parlamentních pašaliků na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny a ve vládách Miloše Zemana a Vladimíra Špidly byl pro svoje speciální schopnosti a dovednosti ministrem vnitra. Jak to bývá zvykem na východ od nás, náčelníci KGB a jim podobní končívají v čele státu a tak se národem milovaný fešný Standa stal i na krátkou dobu předsedou vlády. Tuto funkci vykonával od 27. července 2004 do 25. dubna 2005. Rezignoval poté, co bylo proti němu zosnováno spiknutí jeho stranických odpůrců a ke všemu ochotných bulvárních novinářů založené na směšné kauze kolem otázky, kde vzal nepatrnou částku na stavbu svého bytu. Jiní přece uloupili mnohem více a přesto dál v politice fungují. Standa se musí ještě mnoho učit. Na krátkou dobu ještě zůstal ve funkci předsedy strany ČSSD aby pak loni na podzim rovněž rezignoval. Vládu po něm převzal ve státě jeho patron Paroubek, aby mu ukázal jak se má rudá politika správně dělat. A na svého svěřence a žáka nezapomněl. Vrátil ho nyní na funkci, kterou už jednou vykonával. Byl v roce 1996 odborným mluvčím sociální demokracie pro resort bezpečnosti.
Kolo dějin se otočilo a Gross se tedy opět ocitá na na počátku své cesty, na místě, ze kterého startoval do pozice ministra vnitra. Možná si jej Paroubek připravuje pro případ, že by snad po volbách sestavoval novou vládu a potřeboval ke všemu ochotného ministra vnitra. Hlavním důvodem ale je fakt, že Gross toho příliš mnoho ví a nebylo by vhodné jej nechat někde opuštěného jako zhrzeného adepta advokacie s nulovou vyhlídkou na úspěch v tomto oboru. Mohl by totiž podlehnout svodům nekalých živlů a postavit se proti vlastní straně, proti vlastním soudruhům. Od počátku byl svojí stranou a svým patronem Paroubkem pěstován jako specialista na státní a stranickou bezpečnost. Takhle bude pěkně pod kontrolou a nebude se trápit jako zneuznané dítě. A své straně sám pomůže především jako "kontrolor" těch nejistých, nepevných a nespolehlivých stranických oudů.
Jako doplňkovou četbu doporučuji článek pana Koreckého "Všichni Grossovi esenbáci". Je sice z roku 2004, ale skvěle shrnuje Grossovu kariéru, jeho ambice a kontakty.

26.4.2006 [Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.