CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Ptačí chřipka je ve své podstatě blahodárná.

Testy prokázaly nebezpečný vir H5N1 ve všech 12 případech ptačí chřipky, které se dosud v Česku objevily. Ptačí chřipka v Česku nebyla ale zjištěna v žádném velkochovu, ani se nikdo nenakazil, natož aby zemřel. Ministři zemědělství EU ale vyrazili na pomoc evropským drůbežářům, kteří díky umělé vyvolané panice bojují s poklesem odbytu a cen drůbeže a vajec kvůli obavám spotřebitelů z ptačí chřipky podporované úspěšně tiskem a televizí. Celé to připomíná "úspěšný" boj s nemocí šílených krav, jehož konkrétním výsledkem bylo snížení spotřeby hovězího masa. Pokud chystaná opatření schválí Evropská komise a příslušný výbor EU, společná pokladna EU by měla uhradit polovinu nákladů na kompenzaci ztrát.
V tomto rámci by se podle českého ministra Jana Mládka měl vyřešit současně i problém českých chovatelů s lacinými dovozy ze zemí, které byly poklesem poptávky postiženy více než ČR. Existuje dohoda o opatřeních na evropské úrovni, financovaných půl na půl z národního rozpočtu a z EU, což jsou ve skutečnosti tytéž peníze daňových poplatníků. Jen ty, pocházející z Bruselu jsou "očištěny" o skvělé platy bruselských úředníků a dalších nákladů na manipulaci s nimi včetně příjmů bank za provádění bankovních operací ze státu do státu, z banky do banky. Rozhodnutí EU by se mělo promítnout do návrhu chystaných českých opatření. "Výroba by se měla omezit na samém počátku, aby se zabránilo nadprodukci. Rozhodně nechceme jít cestou výkupu kuřat, to ať tato produkce nenastane. Ale výrobci by za to měli být kompenzováni," řekl ministr Mládek. Česko zatím více než pokles odbytu a cen trápí rostoucí dovoz lacinějšího drůbežího masa; ztráty chovatelů odhaduje Agrární komora na 100 milionů korun měsíčně.
Je to jasné: žádná pandemie ani epidemie se nekoná, nikdo v celé Evropě nezemřel a nejspíš nezemře. Jen chovatelé drůbeže budou u nás dostávat 100 milionů měsíčně (!) za to, že pěstují, či spíše že nepěstují kuřata. Pokud si tedy kuřata příště koupíte, pomyslete na to, že ve skutečnosti za ně platíte možná i dvakrát tolik, než kolik je cena "na krámě". V podstatě lze tuto agrární "politiku" přirovnat k podporám v státem nařízené nezaměstnanosti nebo lépe k odměnám pěstitelům za to, že kuřata nepěstují. Proč by tedy i ostatní zaměstnanci neměli dostávat peníze za to, že se jim nechce pracovat a raději by si vyrazili někam na výlet do zahraničí? Tak to by nešlo. Někteří občané totiž musí pilně pracovat a odvádět daně, aby naši a evropští státní úředníci a politici mohli provádět proevropskou blahodárnou sociální politiku.

28.4.2006 [Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.