CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Kam jdou peníze českých odběratelů elektrické energie?

Především na nákupy nových elektráren a dolů v Evropě. Proto je nutné zdražovat, aby bylo budoucí energetické soukromé panství co největší. Bulharská vláda podepsala s českou energetickou společností ČEZ dohodu o prodeji tepelné elektrárny ve Varně za 346 milionů eur (téměř 10 miliard Kč). Bulharsko souhlasilo s prodejem elektrárny o výkonu 1260 megawatt v březnu poté, co ČEZ vylepšil svoji původní nabídku. ČEZ zaplatí za 100procentní podíl v elektrárně 206 milionů eur v hotovosti, 100 milionů investuje do navýšení kapitálu a dalších 40 milionů do různých energetických projektů v zemi, které se mají uskutečnit v příštích čtyřech letech. Tepelná elektrárna ve Varně je druhým největším výrobcem elektřiny v Bulharsku. Dohodu podepsal šéf bulharské privatizační agentury Todor Nikolov a místopředseda představenstva firmy ČEZ Jiří Borovec (patří do skupiny kolem Koláčka?). Akvizice má podle agentury Reuters zvýšit produkční kapacitu skupiny ČEZ o téměř deset procent na 14.386 megawatt.
31.1.2006 ČEZ oznámil, že je největší energetickou firmou ve střední Evropě. Její tržní hodnota se přehoupla přes hranici 20 miliard dolarů (442 miliard korun !). Česká společnost se tak dostala na úroveň firem, jako je automobilka Volvo nebo japonský výrobce elektroniky Sharp. Na polovinu roku 2006 plánuje elektrárenská společnost ČEZ emisi eurobondů. Firma by chtěla prodejem cenných papírů s dobou splatnosti pět let získat až 500 milionů eur, což je asi 14,1 miliardy korun. Tyto prostředky by pak měly sloužit k zaplacení dalších plánovaných akvizic v zemích střední a východní Evropy.
Jen pro zajímavost: Ing. Jiří Borovec (*1964) je absolventem Vojenské akademie Brno (hlavní studium optoelektronika, lasery, výpočetní technika), Masarykovy Univerzity Brno (angličtina, španělština, ruština), United States Air Force Defense Language Institute (Texas, USA) a Brno Business School – Nottingham Trent University studium MBA. V roce 1997 absolvoval i ABB International Management Workshop for ABB Group Senior Top Managers, v roce 1999 získal ABB Service Management Certificate. V letech 1990-1995 pracoval v Armádě České republiky jako tlumočník a překladatel anglického, španělského a ruského jazyka, vedoucí jazykové sekce tlumočnického oddělení Vojenské akademie Brno, tlumočník ministra obrany ČR, vojenský pozorovatel OSN v bývalé Jugoslávii (UNPROFOR) a velitel výcvikové skupiny UNMO UNPROFOR. Působil i jako operační důstojník - sektor Sarajevo (Lima) a důstojník pro zahraniční vztahy náčelníka generálního štábu Armády ČR.
To je skvělá kvalifikace pro vrcholového manažera energetické firmy!? Kam asi tento "armádní" člověk zavede firmu při její privatizaci, která je zřejmě neodvratná bez ohledu na to, že výroba elektrické energie je nepochybně životně důležitá nejen pro chod armády, ale i celého státu? Kdo ovládá mocný a silný elektrický proud, je pánem ve státě. Dostane-li se ČEZ zcela do soukromých - nejspíše zahraničních - rukou, projevy státních úředníků a politiků o energetické koncepci státu se stanou jen bezvýznamným blábolem, kterým ostatně jsou už dnes.
Miroslav Zajíček sice tvrdí v článku ČEZ - Akvizice jako obrana proti privatizaci, že "Pokud jde o volby, tak ty na fungování ČEZ příliš velký vliv mít nebudou bez ohledu na to, kdo je vyhraje. Vítězství opozice může přinést nový management (nebo alespoň jeho část), avšak jeho reálné kroky se nebudou lišit. Ceny elektřiny porostou ještě po nějakou dobu, ČEZ své peníze bude rozpouštět zejména v zahraničních akvizicích a v menší míře v dividendách a všichni se budou snažit učinit vše pro to, aby se ČEZ prozatím neprivatizoval". To ale vypadá spíše na účelovou manipulaci s veřejným míněním.
Tupý a prázdný vůdce ODS říká totiž něco zcela jiného: "ČEZ, ve kterém stát vlastní 67procentní podíl, je podle mě zralý na prodej. Mezi dalšími kandidáty na prodej jsou určitě České aerolinie a Letiště Praha," řekl nedávno Topolánek s tím, že prodej České pošty nelze také vyloučit. ODS očekává vítězství ve volbách a nová vláda bude nutně potřebovat nové peníze na splnění svých předvolebních slibů. Koho má pak ale volič mířící spíše doprava po takových výrocích vlastně volit? Asi Balvínovce, aby měli v dalším období alespoň nějaké peníze na výrobu a distribuci svých rozkošných bilboardů. I ve třetím tisíciletí nám opět nezbývá nic jiného, než tradiční český postoj k politice a vládcům národa: švejkovina a politická recese.

11.5.2006 [Trvalá adresa článku].


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.