CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Cesta k budování nového socializmu je otevřená!

"Kořeny současného stavu mafiánské zločinnosti a korupce spočívají nepochybně v polistopadovém vývoji a ten má své strůjce a viníky. Česká společnost vykazuje tytéž znaky prorůstání organizovaného zločinu, stejně jako ostatní 'vyspělé demokracie'. Vidíme neustále se zužující demokratický prostor pro rozhodování politiků či zastupitelů, způsobovaný hospodářskou silou nejbohatších podnikatelů, kteří se stali prakticky nezávislými na vůli politické i zákonodárné moci, a navíc se dostávají do pozice nadvlády. A v tomto prostředí se výtečně daří obávaným korupčním aférám.
Právě nyní nastalo období, kdy se po mnoha váháních, sporech, pokusech a ústupcích ve volbách rozhodne, kudy se bude ubírat vývoj v naší zemi. Je evidentní, že v předvolební kampani budou dominovat dvě témata - zápas o sociální stát a problematika korupce. K tomu se účelově straší vládou levice, avšak důsledky případného vítězství ODS budou hrozivé. Projeví se škála protilidových reforem ve prospěch majetných a hrozí, že veřejná demokratická moc bude privatizována, zlikvidována tak, že veřejný prostor bude naprosto ovládnut soukromým zájmem.
Zárukou veřejné demokracie a kvality české politiky jsou kandidáti za KSČM, kteří se svou činností v celém popřevratovém období ničemu nezpronevěřili. Co si tedy zvolíme?
", ptá se poslanec Vladimír Reiber (KSČM) ve včerejších komunistických Haló novinách.
Co vlastně naši milí komunisté národu nabízejí, pokud je voliči podpoří a ČSSD je vezme do vlády? Ve svém "nevolebním" programu KSČM praví mimo jiné toto:
"Za základní příčinu stupňujících se problémů světa i naší společnosti považuje KSČM kapitalismus. Přestože dosud nevyčerpal všechny své možnosti, je stále naléhavější, aby byl vystřídán novou, pokrokovější společensko-ekonomickou formací...
Základním programovým cílem politiky KSČM je socialismus, demokratická společnost svobodných, rovnoprávných občanů, společnost politicky a hospodářsky pluralitní. Je postavena na maximální občanské samosprávě, je prosperující a sociálně spravedlivá. Pečuje o zachování a zlepšování životního prostředí, zabezpečuje lidem důstojnou životní úroveň a prosazuje bezpečnost a mír. V její ekonomice se prosazují přednosti a klíčová úloha společenského vlastnictví, které zaručí efektivní, celospolečensky provázané a usměrňované hospodaření kolektivu zaměstnanců podniků, družstev, obcí, regionů i dalších sdružení občanů. Jde o strategický cíl, který vychází z dlouholetých tradic marxistického myšlení...
KSČM nadále opírá svou politiku o Marxovu tezi, že svět nelze jen vykládat, ale je nutno jej změnit. KSČM si je vědoma toho, že občané nejsou ve své většině spokojeni s perspektivou, která nepřesahuje žití ze dne na den a z roku na rok a silně postrádají vizi dalšího vývoje...
KSČM nenabízí žádné utopie, vychází z analýzy možností, včetně reálného hodnocení podmínek pro své vlastní působení. ČR dnes stojí na křižovatce. Buď dlouhodobě uvízne v závislém neokoloniálním postavení, nebo se podaří zachytit modernizační pohyb probíhající ve vyspělém světě. KSČM si je přitom vědoma, že v nadcházející etapě budeme muset čelit následkům kapitalistického vývoje, že budou působit ostré sociální rozdíly, rozpory a nejistota, jak je tomu i v jiných kapitalistických zemích, včetně zemí západní Evropy. Mnohé závisí na tom, zda v politice vlády převáží logika volného trhu (v kombinaci liberálně konzervativní politiky) nebo logika sociálního státu."

Jak se zdá, i v politice platí, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Komunisté se snaží opět se dostat k moci pomocí starého triku, který fungoval už ve francouzské revoluci: je třeba sebrat majetek bohatým, dát všem chudým práci a společně hospodařit nejlépe ve státních firmách. To je skvělá vize pro všechny neúspěšné, neschopné a zejména pro ty pohodlné, kteří nevidí svoji osobní realizaci v smysluplné práci, ale rádi by jednoduše někde pracovali za pěknou mzdu, nijak by se nepředřeli a ve volném čase si užívali slastí života. Není divu, že se tahle životní filizofie líbí i řadě "nezodpovědných" mladých lidí, kteří se nechtějí stát špičkovými odborníky, manažery, obchodníky či soukromými podnikateli. To všechno by je stálo podle nich mnoho zbytečného úsilí. Rádi by dostali od státu zadarmo byt bez nutnosti se zadlužit hypotékou na zbytek života, rádi by jezdili na dovolenou do podnikových chat za pakatel či na zájezdy do spřátelené ciziny a hlavně by byli vděční za práci, o kterou by nemohli za žádných okolností přijít.
Podle předvolebních průzkumů nemůžeme spolehlivě soudit, jak velká část obyvatelstva této země touží po návratu starých časů. Je otázkou, zda fakt, že jsme žili 40 let v socialistickém "ráji" skutečně působí proti snaze komunistů se zase vrátit ke kormidlu. Podle mého odhadu nejméně polovina občanů by klidně přijala návrat k budování poněkud poopraveného socializmu s lidskou tváří, bez nucených dodávek do Sovětského svazu, ale s nelítostnou policií, která by u kriminálních živlů nectila vůbec jejich občanská práva a ve věznicích by se nikdo nestaral o to, zda jsou správně ubytováni, živeni a zda mají dostatek zábavy v osobním volnu. Pokud by komunisté jasně deklarovali a také dodrželi, že jsou pro volné podnikání malých živnostníků-melouchářů a malých firem, je schopen jim český národ padnout opět do náruče stejně, jako to udělal v roce 1946 a 1948. Zdali se tak stane, ukáží nadcházející volby. Vize společné soudružské vlády ČSSD a KSČM není nic nereálného, soudruzi se již dohodli. Budeme mít takovou vládu, jakou si zasloužíme. Tedy jakou si zvolí ti, kteří půjdou volit. Ostatní se možná budou divit stejně, jako žasla nejméně polovina našeho národa v roce 1948.

12.5.2006 [Trvalá adresa článku].


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.