CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Zachraňte náš jedinečný český film! Naše rodinné zlato!

Náš vrtošivý a zlobivý stařík sídlící na Hradě zase vetoval další zákon. Tentokrát o dotacích pro filmový průmysl. A také pro umělce. Slyšeli jste někdy něco o tom, jak Woody Allena podporuje vláda USA z federálního rozpočtu v jeho soukromém filmovém podnikání? Taková pitomost by vás snad ani nenapadla. Naši filmaři by ale rádi, aby daňoví poplatníci kromě drahých vstupenek do kin ještě platili vlastní natočení filmu. Říká se tomu návrat do starých zlatých časů za komunismu, kdy natočit film byla jen otázka správných kamarádů, nejlépe na ÚV KSČ, o penězích se skromně vůbec nemluvilo.
"S politováním musíme konstatovat, že prezident Václav Klaus mate veřejnost," reagoval Petr Vachler, podle něhož celý český kinematografický průmysl potřebuje ročně o částku mezi 300 až 380 miliony korun. "A to ne z daní poplatníků, ale korektní úpravou zákonů. Jen Národní divadlo dostává ročně od státu přes 400 milionů korun (v letošním roce cca 429 milionů korun), divadla a herecké spolky jsou podporovány státními granty," tvrdí Vachler ve snaze nám vysvětlit, že se Národní divadlo nepodporuje z peněz daňových poplatníků, ale z jakéhosi záhadného zdroje vytvářeného přímo zákoným rozhodnutím našich milých poslanců!
"Národní galerie či Česká filharmonie jsou státní organizace. Sportovci dostávají skrze správně nastavené zákony od Sazky miliardy korun, nehledě na olympijský výbor, různé svazy, dotace měst a obcí. To je jen malý příklad toho, že ostatní odvětví jsou zákonem, či přímo státem jednoznačně podporována," pláče nad nespravedlivostí přerozdělování peněz občanů filmový podnikatel Vachler, který ale kupodivu zatím nezkrachoval.
Naši filmoví umělci a podnikatelé neváhali a napsali Paroubkovi a Jandákovi "Otevřený dopis pro podporu novely zákona o Státním fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie" začínající srdceryvným výkřikem "zachraňte český film!"
Ten se ale dá zachránit jedině dobrými filmy, které by především zaujaly diváky po celém světě. Protože český filmový trh nemůže v žádném případě stačit, zejména pro nepatrný počet kin a stále klesající zájem občanů chodit do kina a kupovat DVD. Dnes má každý domácí kino a půjčit si film na jeden den přijde na 40-50 korun. Ano, jak pravil božský Aston (O.Neff) v televizi, kvalita kulturního i smyslového požitku je v biografu mnohem úchvatnější a člověk si vlastně vyrazí do společnosti mezi lidi. Podle této filozofie by ovšem bylo nejlepší žádné filmy v televizi nevysílat a nevydávat žádná DVD, aby se nekazil dojem z mistrovského díla. Praxe je ale jiná a tak našim milým filmovým umělcům a průmyslníkům nezbývá nic jiného, než točit světové trháky a nadělat spoustu peněz na další podobné skvělé filmy. Kdo to nesvede, ať jde od válu. O zasmrádlé ryze české filmečky není v tomto globalizovaném světě zájem.

16.5.2006 [Trvalá adresa článku].


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.