CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Zlepší profi CDMA anténa příjem signálu?

Pokud používáte mobilní připojení k internetu prostřednictvím eurotelího CDMA, můžete se dostat do jistých problémů s příjmem (i vysíláním) signálu uvnitř v objektu nebo na nějakém místě vzdáleném od BTS. Pokud se jedná o vaše pravidelné pracoviště, vyplatí se vám určitě investice do směrové tzv. YAGI antény. Ta vám zlepší spojení s "vaší" BTS (Base Transceiver Station). Zjistěte si nejprve, kde se nachází nejbližší BTS, nejlépe v neoficiálním seznamu BTS neba na mapě u Eurotelu (nezapomeňte si cvaknout na CDMA, mapa je zelená). Pokud budete mít potíže se zjištěním místa vám nejbližší BTS, volejte na linku datové podpory Eurotelu číslo 720 720 111. Budete-li mít trpělivost, můžete svůj problém konzultovat se skutečným technikem a nikoliv s nějakým jen zběžně orientovaným operátorem Eurotelu.
A nyní to nejdůležitější: musíte si opatřit směrovou anténu. Po jistém tápání a poradách s mými kamarády - odborníky na antény jsem zakoupil přes internet profi směrovou CDMA anténu včetně kabelu a koncovky pro připojení modemu, respektive oné redukce z nemožného konektoru modemu AnyDATA. Firma aspa WIFI jí během tří dnů dodala prostřednictvím expresní služby PPL a mohu jí jen doporučit. S vlastní instalací jsem měl pochopitelně problémy, protože v zájmu minimalizace ztrát má anténa jen 5 m kabelu. Doporučuji proto nejprve najít směr k BTS podle mapy a kompasu instalováním antény na volně otáčivý stožár (žebřík). Kvalitu spojení je nejlépe kontrolovat měřením přes rychlost.cz. Můžete být překvapeni, když docílíte nějlepší výsledek ze směru, kde žádná BTS není. V tom případě chytáte signál nějakým odrazem nejspíše o sousední budovy. Ověřte si download (příjem) i upload (vysílání např. přes FTP), nemusí to být výhodné pro oba směry.
V Praze mám spojení na BTS bez problémů a stačí mi jen dodávaná prutová anténa na plechovém okenním parapetu. Na chatě jsem použil popisovanou směrovou anténu a spojení se zlepšilo nejméně o 40 procent. Právě teď jsem na tom následovně: stahování:334.84 kbps (41.855 kB/s), upload:87.032 kbps (10.879 kB/s), web odezva:min:420.4ms, průměr:615.9ms, max:780ms (pro SKYPE se to nehodí). K BTS to mám 8 km. A místo dodávaného SW pro připojení používám EurotelFreeDialer, který má řadu zajímavých funkcí a zejména dokáže automaticky navazovat spojení, pokud samovolně spadne. Což se děje. Doporučuji asi nejlepší rady v této věci číst zde. Je to ale pro poněkud zdatnější kutily, což ale u uživatelů CDMA předpokládám. Přeji dobrý příjem i vysílání. V noci mrzlo, letošní zmrzlíci si dali na čas.

25.5.2006 [Trvalá adresa článku].


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.