CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

S katolíky nejsou žádné žerty!

Česká katolická církev je pohoršena způsobem, jakým prý čítanka pro žáky osmých tříd a víceletých gymnázií sděluje žákům události kolem narození Ježíše a požaduje, aby byla tato čítanka urážející křesťany stažena ze škol. Skandál vyvolala pasáž s ukázkou z knihy Françoise Cavanny "Písmo". V úryvku, který slouží jako příklad literárního stylu zvaného travestie, autor například píše: "Bůh svede Pannu Marii, spíše z politických důvodů než z vášnivé lásky, a udělá jí dítě. Josef, dívčin snoubenec, je v podstatě dobrotisko a smíří se s domácností ve třech, ačkoliv se nemůže zcela zbavit návyku otevírat dveře od skříně, aby uviděl, zda se tam neukrývá Bůh v podvlékačkách. Panna Marie porodí za žalostných hygienických podmínek."
Co je to vlastně ta travestie? Travestie - ponecháno vážné téma, pojednáno způsobem triviálním, nevážným (až společensky neúnosné výrazy); objevují se již v antice; vulgární ráz; na veřejnosti - hlavní hrdina: hlupák, šašek. Jiná definice: Travestie - zpracovává vznešený námět přízemním, směšným způsobem, Je to žánr humoristické literatury, zpracovává vážné nebo vznešené téma zlehčujícím až karikujícím stylem. Travestie jako žánr vznikla za renesance (F. Berni) a rozvinula se zejména v osvícenství (v české literatuře J. P. Koubek: Básníkova cesta do pekel).
Překlad Cavannovy knihy Písmo byl nominován na udělení ceny Magnesia Litera za rok 2004, knihu přeložil Dušan Havlíček a vyšla v nakladatelství Paseka. Recenzenty je také označována jako "grandiózní blasfemie či monumentální neznabožský apokryf" (blasfemie - urážení, zesměšňování, rouhání). Ke koupi je například na vltava.cz. Velice pěknou recenzi napsal Marigold (Vít Schmarc).
Zdá se, že nejen muslimové nesnášejí zlehčování jejich proroka a víry, přidali se také katolíci, kteří jsou na téma neposkvrněného početí panny Marie a záhady kolem skrytého (nepoznaného) života Kristova alergičtí od pradávna. Faktem je, že před pár sty lety by bylo nakladatelství, které vydalo čítanku, za toto kacířství vypáleno a na hranici by skončil i autor ukázky pan Cavanna, pokud by byl na živu. Dnes by k uklidnění pana kardinála postačilo, kdyby se čítanka stáhla ze škol a spálila na hranici. Hezké místo by bylo před pražským arcibiskupským palácem na Hradčanském náměstí před vchodem do Hradu. Turisté by měli skvělou zábavu. Dovoluji se v této souvislosti odcitovat jedno prvorepublikové předvolební heslo: "Volte voly, volte krávy, jen nevolte klerikály!". A další předválečné heslo je také pěkné: "Ve dne lhal, v noci krad… sociální demokrat!". A pak že je dnes předvolební kampaň vulgární.

29.5.2006 [Trvalá adresa článku].


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.