CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Chcete si půjčit film přes internet?

Služba Seznam Kinománia (je to česky nebo slovensky?) je určena registrovaným uživatelům portálu Seznam.cz a zahrnuje možnosti nabídky titulů a dále možnost objednání shlédnutí titulu ve zvoleném časovém období za stanovenou cenu (stažení na lokální disk uživatele nebo spuštění metodou progressive download) s tím, že úhrada ceny probíhá prostřednictvím služby Seznam Peněženka. Všechna videa jsou uložena ve formátu Windows Media Video (WMV) a zakódována technologií Microsoft DRM (Digital Rights Management). Získaná licence vás opravňuje k užití staženého díla (přehrání titulu) na dobu 24 hodin. Po uplynutí této doby bude licence neplatná a v případě, že byste si chtěli film znovu spustit, budete opět vyzvání k jeho zaplacení. Licence je nepřenosná (platí jenom pro počítač, na kterém byla získána) a je vydávána na konkrétní titul. Za "půjčení" jednoho filmu zaplatíte cca 45 korun. Podrobnější informace najdete na Lupě a v článku jednoho z autorů systému z firmy ALEF NULA,a.s., pravděpodobně Róberta Drotára, který se zapoměl podepsat pravděpodobně proto, že ten, kdo neví kdo je WA, je ignorant a mamlas.
Kinománia byla rozjeta na základě velice pěkné 25 milionové dotace Ministerstva informatiky, kterou neobdržel Seznam.cz, ale firma ALEF NULA,a.s. na projekt s velice vznešeným názvem Národní Broadbandová knihovna (řada stránek webu je nefunkčních!): Obsahem projektu je vybudování a udržitelný rozvoj hostingového VoD (video on demand) centra a uživatelsky atraktivní audiovizuální Broadbandové knihovny zpřístupněné nejširší veřejnosti ve všech regionech České republiky prostřednictvím kompletního spektra provozovatelů Broadbandu. Za projektem je Róbert Drotár.

Jinou možností je využít služeb ČESKÉHO TELECOMU na serveru starzone.cz. Placení za přehrání filmu probíhá jednodušeji: poplatek bude připočten k vašemu telefonnímu účtu. Pro přímé přehrávání filmu je požadována minimální rychlost 1024 Kb/s. Zákazníkem můžete být jen pokud se připojujete prostřednictvím ČESKÉHO TELECOMU pomocí Internet Express. K instalaci licencí je vyžadován prohlížeč Internet Explorer a Windows Media Player verze 7 a vyšší.

Obě služby se nacházejí ve stadiu testování a disponují velice malou nabídkou filmů v řádu desítek titulů. Řada stránek například na Starzone.cz je nefunkčních (Nákupní řád !). Podle mého názoru nebudou mít tyto a další podobné projekty v dohledné době úspěch a v konkurenci s půjčovnami filmů na DVD neuspějí. Vzhledem k tomu, že zákazník musí vynaložit oproti půjčovně další náklady na stažení filmu poplatkem za připojení k internetu a to nepočítám čas strávený u počítače, bylo by slušné umožnit film pustit během například tří či více dnů nebo by půjčovné mělo být oproti půjčovně viditelně nižší. Už jenom proto, že i kvalita filmu je nižší, dva až čtyřikrát horší než na DVD.

14.6.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.