CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Boj o udržitelné fleky pokračuje.

V Lichtenštejnském paláci v Praze proběhl nedávno týden seminářů a konferencí, jejichž tématem byla udržitelnost současné výroby a spotřeby. Semináře spolu s ministerstvem životního prostředí je pořádalo zastoupení Evropské komise, Francouzský ústav pro výzkum ve společenských vědách, Francouzský institut a ministerstvo průmyslu. Hovořilo se o možnostech a mantinelech využití krajiny, fosilních paliv, i o průmyslových rizicích a environmentálně šetrném chování měst. Semináře a konference tvořily součást čtvrtého ročníku Týdne udržitelného rozvoje a mají společné logo zeměkoule uvězněné v nákupním košíku.
O co šlo, je patrné z názvů přednášek a diskuzí: Udržitelný rozvoj a rozvojová pomoc, Udržitelné využívání přírodních zdrojů, Čistá energie a energetická účinnost, Nové způsoby výroby, Udržitelná veřejná správa (!), Environmentálně šetrná města, Odpovědný spotřebitel. Účastníci konference si to jistě užili, Praha je hezké město. Jejich hlavním cílem bylo se udržet na výhodných místech ve svých komisích, ústavech a ministerstvech a dát světu na vědomí, že jsou tu a že jsou užiteční. Kolik tento sraz profesionálních konferenčních cestovatelů stál, není známo.
Co ale vážně udělat s udržitelností tohoto křehkého světa? Jediná možnost je vrátit se k starodávnému zemědělství a to zcela totálně. Omezit počet obyvatel na předindustriální stavy, přestat s umělými hnojivy a postřiky, genetikou a fosilními palivy všeho druhu. Nepoužívaná pole zalesnit. Vytápět výhradně dřevem vypěstovaným v lesích, stavět domy z kamene a hlíny bez cihel, žádné pálené tašky, konec všech umělých hmot i skla. Snad jen hliněné nádobí, i když na to je spotřeba paliva také alarmující. Města musí být zrušena. Žádné cestování, snad jen koňmo nebo na velbloudech. Žádná elektřina, telekomunikace, žádná televize šířící v "zaostalých" zemích iluze o západním ráji, konec letecké dopravy. Zákaz šíření západní civilizace. Žádní misionáři! Na moři jen plachetnice dopravující vzácné koření. Pak nás možná matka příroda vezme na milost. O čem se účastníci semináře placeného z peněz daňových poplatníků dohadovali je zcela k ničemu. Žádné jiné "udržitelné" řešení neexistuje. Howgh!

Více o konferenční neboli kongresové turistice, novém to oboru průmyslového podnikání, najdete například zde nebo tady. Podstatnou informací pro občana je fakt, že náklady této "turistiky" vždy nesou na svých bedrech daňoví poplatníci a to přímo, pokud jsou tito "turisté" státními či euro úředníky, případně pocházejí z neziskových institucí podporovaných státními granty, nebo nepřímo v cenách výrobků, pokud se jedná o zaměstnance firem či zaměstnance neziskových organizací podporovaných průmyslovými firmami. Existuje značné množství takových kongresových turistů, kteří stráví celý rok jen na cestách. Vlastní "práci" pak vykonávají po hotelích a kavárnách v krátkých přestávkách mezi jednotlivými kongresy. Hledáte zajímavé povolání? Staňte se kongresovým turistou!

20.6.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.