CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Kdy si vyrazíme do USA bez víz?

Američané při naléhání našich politiků na zrušení víz vytrvale poukazují na zákon zakotvující, že povolit bezvízový režim je možné pouze té zemi, jejímž občanům americké úřady nezamítnou více než tři procenta žádostí o vízum po dobu alespoň dvou let. V případě občanů Česka se počet zamítnutých žádostí pohybuje kolem deseti procent ročně. Je ale evidentní, že zmíněná procenta odmítnutých žadatelů závisí především na individuálním přístupu amerických úředníků při posuzování žádosti o vízum. Stačí, když se jim dá pokyn, aby přitvrdili a žádné snížení procenta se nekoná. Česká strana americký zákon respektuje (co nám také zbývá), zároveň ale upozorňuje na naše spojenectví s USA v boji s terorismem a při prosazování demokracie a lidských práv. Jako těsní spojenci by si Češi zasloužili vstřícnější přístup, tvrdí čeští politici. V poslední době se z USA ozvalo, že by se v případě, kdy některý z nových států EU dá k dispozici americké armádě více než 300 vojáků pro zahraniční akce, dalo by se o zrušení víz uvažovat. To je velice hezká trhovecká metoda.
Měli bychom si konečně uvědomit, že bez ohledu na teatrální potlesk senátorů panu Havlovi při jeho "historické" návštěvě amerického kongresu jsme pro USA bezvýznamnou zemí s komunistickou minulostí plnou bývalých agentů i aktivních agentů z východu včetně různých mafiánů a arabských teroristů, kteří u nás měli v minulosti vždy dobré přijetí a mají zde dodnes dobré kontakty. O takové návštěvníky nemá Amerika zájem. Jsme chudí a tak jako turisté zcela bezvýznamní a většina z nás chce v USA jen načerno pracovat a "zbohatnout". Možná by trochu pomohlo, kdybychom u nás vystavěli americký radar a odpalovací základny protiraketové americké obrany a poslali více než 300 našich žoldnéřů do vojenských dobrodružství organizovaných Američany. Do toho se nám ale moc nechce. Takže kdo musí za každou cenu cestovat do USA, bude si muset i v budoucnu zacvakat žádost o vízum bez jistoty, že jej dostane. Uvidíme, co pojde z nové vlády, pokud se vůbec nějaká v dohledné době ustaví. Pan Topolánek by podle jeho slov uvítal americké rakety země vzduch na našem území. Měl by si ale uvědomit, že pokud by k tomu parlament nebo referendum občanů vyslovilo souhlas, měl by to být jasný obchod něco za něco. Tedy rakety za zrušení víz. Občané by ale měli vzít v úvahu, že pokud by snad nějaké rakety měly v budoucnosti vyletět odněkud z Íránu nebo Severní Koreje směrem do Evropy či do USA, nejprve by zamířily na naše území, aby se tak odstranila překážka jejich volného letu směrem na západ. Občané ale nejspíše podle zásad našich politiků k hlasování v referendu o takové věci nebudou mít příležitost. Občané jsou totiž nekompetentní, neinformovaní a hloupí. Proto si volí své politiky, kteří jsou kompetentní, informovaní a geniální. Dnes se nám opět předvedou v plné kráse při zasedání nové poslanecké sněmovny a volbě jejího vedení. Půjde o hodně. Peněz.

27.6.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.