CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Čínské vepřové se bude dělat z českých prasat.

Pamětníci si jistě vzpomenou na konzervy čínského vepřového, které byly oblíbenou pochoutkou v dobách totality, kdy bylo čerstvého vepřového takový nedostatek, že se na něj stály fronty. Pro generaci, která si tyto "blahé" časy komunistického režimu nepamatuje nebo je ani nezažila, je představa, že se nedá koupit v krámě maso, jistě něco velice šíleného. Číňani v těch časech sami neměli co do huby, ale vepřové vyváželi. Naše prasata místo do našich obchodů zase cestovala do Sovětského svazu.
Dnes je ale vše jinak. V rámci trvalé soudružské družby našich milých komunistů a socialistů v čele se soudruhem Paroubkem zahájila v Hrobčicích u Bíliny čínská společnost Shanghai Maling (člen Shanghai Maling Aquarius (Group) CO., Ltd) výstavbu závodu na výrobu známého luncheon meatu, vepřového ve vlastní šťávě a dalších masových konzerv. Jedná se o jednu ze dvou největších čínských investic u nás. Závod, který se buduje v areálu bývalé Strojní a traktorové stanice, bude stát 200 milionů korun. Není jasné, zda se závod staví u nás proto, že v Číně stále ještě není dostatek prasat nebo proto, že naše vepřové je levnější než to čínské. Spíše to vypadá, že neumíme vyrobit a vyvézt do světa kvalitní vepřové konzervy a Číňané nám to chtějí ukázat. Kromě toho se lépe staví se státní podporou, což by se českému podnikateli nejspíše nepodařilo.
Pro Bílinsko, kde míra nezaměstnanosti dosahuje 15,55 %, přinese v příštím roce 100 pracovních míst. Bourací práce bychom měli ukončit během několika týdnů. Nový areál by měl být postaven v 1. čtvrtletí příštího roku, prohlásil na zahájení generální ředitel závodu Qidong Heng. Perfektní češtinou odstartovala výstavbu velvyslankyně Čínské lidové republiky Hou Yuzhen: "Jsme rádi, že právě investice čínské společnosti pomůže lidem v tomto regionu. Budeme se snažit podporovat i další čínské podnikatele." Čínská investice se realizuje za podpory agentury Czechinvest. V prvním roce provozu by se zde měly vyrobit tři až čtyři tisíce tun masových výrobků, v dalších letech potom až 10 000 tun ročně. Společnost chce nakupovat suroviny především z českých zdrojů a předpokládá spolupráci s domácími výrobci vepřového masa. Čínská firma počítá, že 15-20 % produkce prodá u nás, zbytek bude expedovat do zemí EU a USA. My budeme dále jen pěstovat prasata a v našich supermarketech a diskontech se budou prodávat odporné vepřové konzervy ošizené množstvím vody a drůbežích separátů. Jsme to ale spolek pitomců!

18.7.2006 [Trvalá adresa článku.


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.