CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure) CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

CzechTek 2006 - konec svobody a dobrodružství.

Můj názor na konání podobných "setkání mládeže" se lety nijak nemění. V roce 2003 jsem sdělil národu, že podezřívám organizátory, že ani oni sami nemají jasno, proč vlastně taková setkání mládeže pořádají. Jednou to prostě někdo zkusil, mělo to úspěch a tak proč to nezopakovat. Přitom je zcela zjevné, že se jedná o nevědomou obnovu starodávných tanečních rituálů našich předků - mám na mysli hodně dávné předky z dob asi tak před 10-20 000 lety. Stačí se podívat na životní styl některých méně civilizovaných národů v Africe nebo v Jižní Americe, ale i severoameričtí indiáni o tom něco vědí. Tehdy i nyní k tomu patří alkohol, tabák nebo nějaké další drogy a tanec do úplného vyčerpání.
Účastníci v dávných dobách to absolvovali proto, aby se trochu vzpamatovali z hrůz neustálého boje o přežití. Dnes si tu mládež pucuje mozky od tlaku civilizace, která na ně po přechodu z dětských let příliš doléhá. Jsou totiž náhle nuceni pracovat, dodržovat někdy až vojenský režim některých firem, zjišťují, že se ve školách nenaučili vůbec nic pro praktický život. Mají z toho hlavu jak pátrací balon, protože se ještě nenaučili apatii. A tak se potřebují čas od času zregenerovat, mít pocit, že snad někam patří, že tady mají nebo najdou nějaké kamarády, třeba jen na chvíli. Žádná jiná společenská událost jim nedává takový pocit svobodného konání. Jsou celou dobu venku v přírodě a současně na smetišti, mohou se dle libosti třeba válet v blátě, tancovat celou noc a prospat celý den. Možná by se podobná setkání měla konat i pro starší generaci. Třeba by to trochu provětralo náladu ve společnosti a zahnalo tu blbou náladu pana Havla. Třeba byste se méně tragicky šklebili na své spoluobčany v autobuse, vlaku či metru, byli méně koženými šéfy a méně ustrašenými podřízenými.
Loni jsem dodal dohad, že vedle hrozby terorizmu se tu rýsuje hrozba jakési nonkulturizmu (neplést s kulturistikou) či lépe akčního nonkonformizmu jisté části mládeže, která je z principu revolučně naladěna a hledá si cesty, jak svoji nespokojenost s tímto pomateným a prohnilým světem řízeným zkorumpovanými politiky vyjádřit vytvářením své vlastní subkultury. Kdo bude chtít něco uspořádat, bude tomu muset vtisknout ráz ohlášeného a povoleného festivalu, jakých se u nás každý rok pořádá bez valných problémů celá řada. CzechTek s nálepkou tajného a zcela svobodného celoevropského subkulturního srazu organizovaného ve stylu pionýrské či skautské "bojovky" bude tak pohřben. Nuda zavládne i v Česku stejně tak, jak již zavládla ve Velké Británii a Francii. Kdo se bude chtít poprat s policajty, ten si bude muset najít nějakou jinou příležitost. Kdyby se totiž začali dohadovat s vládou a úřady o tom, jak z atraktivní poloilegální akce udělat státem povolenou spořádanou společenskou zábavu, znamenalo by to konec této mezinárodně známé neformální a svobodomyslné akce. Její hlavní smysl je právě v té revoltě proti oficiální paragrafy zákonů zadrátované společnosti.
Její mezinárodní věhlas je také založený na faktu, že podobné "sešlosti" byly například ve Velké Británii i Francii zakázány jako nepovolené hudební produkce a policie to řeší neméně razantně, především zabavením soundsystémů.
A tak příští CzechTek bude nejspíše v Praze na Letné nebo ještě lépe na Václavském náměstí, protože pražský primátor Bém se nechal slyšet, že proti probíhajícím neohlášeným demonstracím technařů a jejich sympatizantů před ministerstvem vnitra a předsednictvem vlády pražská policie nezasáhne, protože případný konflikt policie a demonstrantů by měl pro Prahu zničující následky především v poškození pověsti Prahy a také by vznikly nesrovnatelně větší škody na majetku.

Praha se tedy CzechTeku nedočkala a došlo k něčemu ještě mnohem horšímu: pořadatelé změkli a sraz se tentokrát konal po dohodě s ministerstvem obrany (!) ve vojenském prostoru v obklíčení pořádkové policie ministerstva vnitra, která řídila dopravu. Nejednalo se tedy o žádný čin revolty a odporu proti globalizovanému konzumnímu světu, jednalo se jen a jen o prostou konzumaci hudby, alkoholu a drog v karanténě vymezené stranou od spořádané civilizace vládními orgány. Pokud tento fakt účastníkům nevadil, znamená to, že CzechTek skončil. Napříště se budou pořádat jen spokojené a nekonfliktní mládežnické slety, kde bude účastníkům hrozit maximálně to, že si v ožralosti někde vlastní vinou vymlátí zuby o šutr nebo zkolabují, když to přeženou s drogami. Záchranka ale bude připravena a v pondělí zase všichni půjdou spořádaně makat do práce. Tajemství té opravdové neorganizovanosti a živelného dobrodružství je pryč. Příště se z CzechTeku stane atrakce vhodná pro katastrofický turismus (navštěvování míst po zemětřesení, po povodních, požárech a do míst válečných konfliktů). Už to ostatně letos začalo.

31.7.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.