CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Děkujme za každý den, kdy prší!

Lidé, jimž lokální přívalové deště vytápějí domovy asi neuvěří, že podzemních zásob pitné vody v Česku významně ubývá. A to dlouhodobě. V roce 2075 budou podle hydrologů možná velké části ČR bez řek, které vyschnou. Hydrologové tvrdí, že jde o důsledek dlouhodobých klimatických změn: otepluje se, a tudíž se odpařuje i více vody; roční množství srážek se sice netenčí, ale nejsou rovnoměrně rozloženy na celý rok. "Vlastně se koncentrují jen do několika mohutných přívalových dešťů, které rychle stečou po vyprahlé zemi a nevsáknou se do ní," vysvětluje klimatolog Jan Pretel z Českého hydrometeorologického ústavu nedostatek vláhy v Česku. To je sice pravda, ale skutečné příčiny tenčících se zásob vody jsou zcela jiné.
Počátek každého vodního toku je v podzemních pramenech. Pokud se do nich dešťová voda prosakováním z povrchu nedostane, nebude voda ani v potocích a natož v řekách. Hlavní zásobárnou vody jsou louky a zvláště listnaté lesy. Náš "civilizovaný" způsob zacházení s vodou ale "vytahuje" ze země studnami vodu pro síť vodovodů, z velké většiny pak z řek nebo velkých umělých nádrží na vodních tocích. Voda z domácností a továren pak odtéká soustavou kanalizací přímo do čistíren bez šance se zpět vrátit do podzemních pramenů. Kanalizovanými koryty řek se dostává přímo do moří. Toutéž cestou mizí i značný podíl dešťové vody, která se přes vyasfaltovaná a vybetonovaná města dostává opět rychlou cestou do moře. Města tedy prakticky vyssávají vodu z okolního území, aniž by alespoň zlomek této vody vracela zpět do podzemních pramenů. Snižuje se i množství vody odpařované v mořích na samém počátku svého koloběhu. Hladina moří je čím dál, tím více znečištěna olejovým filmem, který brání odpařování.
V Izraeli, kde panuje již řadu let trvalý nedostatek vody, "vracejí" vodu zpět do podzemí i do ovzduší alespoň tím, že splaškovou vodu z čistíren používají pro zalévání trávníků a stromů ve městech. Nic takového se u nás neděje. Naše země je navíc jakýmsi nočníkem Evropy, do kterého jen prší, ale do kterého nepřitékají žádné řeky z okolních zemí. Máme tedy jen tu vodu z nebe a proto bychom měli dělat mnohem víc pro to, aby od nás nemizela rychle přes Děčín do moře. Místo polí ladem ležících, ze kterých jejich majitelé-spekulanti jen vybírají dotace za "udržbu krajiny", vysázet listnaté lesy, neregulovat za každou cenu vodní toky a zejména u malých čistíren jít cestou vsakování vyčištěné vody přes nějaké vodními rostlinami zarostlé jezírko nebo vodu používat na zalévání. Budováním kanalizace s odvodem vody pryč z území do řek na vesnicích se situace bude jen dále zhoršovat. Protože velké množství vody se spotřebuje na splachovací WC, stojí za úvahu, zda se zejména tam, kde je na venkově kritický nedostatek vody, nebude vhodnější se vrátit ke starodávným suchým žumpám, které jsou tím nejekologičtějším zařízením. Žádnou pitnou vodu totiž nespotřebovávají! Naši předkové žijící tak "zaostale a nekulturně" byli mnohem většími ekology, než my, kteří si jen hrajeme na ochránce přírody, ale ve skutečnosti ji ničíme všude tam, kam naše "civilizovaná" noha šlápne. Tedy všude.

7.8.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.