CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Když se řekne "snížit mandatorní výdaje".

Naši milí politici, novináři a ekonomičtí odborníci, i v této věci zcela nevzdělaní televizní komentátoři v poslední době zatloukají národu do hlavy, že abychom se zbavili deficitního státního rozpočtu, je nutné omezit mandatorní výdaje, případně to upřesní, že se jedná o sociální mandatorní výdaje státu. Naprosté většině občanů zírajících na televizi tato informace nic neříká a to je dobře. Protože kdyby pochopili, že se takové snížení dotkne jejich peněženek, asi by se vydali do ulic. Zneužívání cizích pojmů bez bližšího objasnění je oblíbeným trikem jak zblbnout veřejnost a ovlivnit veřejné mínění. Podívejme se tedy na pojem "mandatorní" zejména ve spojení se státními výdaji poněkud blíže. Nepodceňuji nijak vaši informovanost, ale opakování je matka moudrosti, to nás učil již soudruh Lenin slovy Učit se, učit se , učit se.
Mandatorní výdaje neboli hezky česky "přikázané" jsou takové výdaje státního rozpočtu, které jsou externě stanoveny (např. zákonem) a nelze je při plánování rozpočtu účinně ovlivnit a v naprosté většině se jedná o výdaje sociální povahy! On je totiž velký rozdíl, když nějaký politik vystoupí v televizi a sdělí národu, že "je nutné omezit mandatorní výdaje" místo toho, aby sdělil, že "musíme snížit výdaje na důchody, na dávky státní sociální podpory, podpory v nezaměstnanosti a další sociální výdaje.". Mandatorní výdaje se tedy skládají z výdajů vyplývajících ze zákona (zejm. sociální transfery, platby na penzijní připojištění, stavební spoření, platby státu do zdravotního pojištění, dluhová služba apod.) a výdajů vyplývajících z jiných právních norem a z výdajů vyplývajících ze smluvních závazků státu (záruky, transfery mezinárodním organizacím atd.). Další mandatorní výdaje jsou tvořeny zejména výdaji na aktivní politiku zaměstnanosti, výdaji na obranu, mzdami a platy v rozpočtové sféře a předurčenými kapitálovými výdaji.
Podle podkladů Ministerstva práce a sociálních věcí nejvýraznější část státního rozpočtu pro rok 2006 tvoří resort práce a sociálních věcí. Jeho příjmy 331,2 mld. Kč představují 37,4 % celkových příjmů a výdaje 357,2 mld. Kč znamenají 37,3 % úhrnných výdajů. Největší část výdajů kapitoly – 95,1 % - připadá na mandatorní výdaje v oblasti sociálního zabezpečení (výdaje, které stát musí podle příslušných zákonů vyplatit – důchody, dávky nemocenského pojištění, dávky státní sociální podpory, ostatní sociální dávky, podpory v nezaměstnanosti, příspěvky zaměstnavatelům zaměstnávajícím více než 50 % občanů se zdravotním postižením, mzdové nároky zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele) a na aktivní politiku zaměstnanosti. V roce 2006 je na tyto výdaje určeno celkem 339,7 mld. Kč, což je o 6,2 % více než v roce 2005.
Já bych dodal, že do mandatorních výdajů by se také měly počítat všechny výdaje na státní aparát, protože i tam by se mělo sáhnout na platy a ne je neustále zvyšovat tempem, které je standardně vícenásobkem meziroční inflace. Můžeme se tedy těšit, jak se s plánováním deficitu státního rozpočtu na příští rok vypořádá vláda pana Topolánka, pokud ovšem bude vůbec ustavena a získá podporu v parlamentu. Tajné obchody s ministerskými fleky až do úrovně náměstků už delší dobu pokračují a tak se zdá, že by mohl vládnout jako menšinová vláda po dobu již necelých čtyř let. Pokud se ovšem soudruh Paroubek vypořádá se svým komplexem méněcennosti a stáhne se do funkce předsedy Sněmovny. Na to ale příliš nesázím, to by musel zhubnout o dvacet kilo a povyrůst alespoň o půl metru. Stát v televizních diskuzích na stupínku je přece tak ponižující, zvláště když se směje celý národ.

Více o mandatorních i "quasi-mandatorních" výdajích vlády se dočtete v materiálech Českého statistického úřadu zde. Z těchto podkladů vyplývá, že je samozřejmě možné ušetřit na výdajích pro armádu, na česko-německém Fondu budoucnosti a na investičních pobídkách zahraničním podnikatelům.

15.8.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.