CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Budeme budovat nový systém osobní automobilové dopravy bez kamionů?

20.8.2006 - Hodinu před půlnocí zablokovala dálnici D1 směrem na Brno hromadná nehoda. Na dvaapadesátém kilometru havaroval kamion, za ním pak do sebe narazilo asi 15 osobních automobilů. Podle policie je lehce zraněno pět lidí. Srážka blokuje dálnici přibližně mezi výjezdy na Psáře a Soutice. Dálnice byla uvolněna až po dvanácti hodinách!

22.8.2006 - Vlašim/Střechov (Benešovsko). Vážná dopravní nehoda zablokovala po 18:00 brněnskou dálnici D1 na 52. kilometru u Střechova na Benešovsku. V místě zúžení před dopravním omezením havarovaly asi tři kamiony a dálnice je v obou směrech neprůjezdná, řekl operační důstojník bernartického dálničního oddělení.

Nechat uzavřený pravý jízdní pás přes noc je plánovaná masová vražda. Jinak se taková "dopravní" opatření nedají označit. Zdá se tedy, že pokus sloučit osobní a nákladní dopravu na jedné vozovce se nezdařil. Alespoň ne v Evropě, kde je málo místa pro americký systém osmiproudých dálnic. Podobně jako na železnici jsou s tím problémy nejen ve zpomalování rychlosti osobní dopravy, ale také z hlediska bezpečnosti. Je nějaká cesta, jak z toho ven? Někdy ve třetím tisíciletí zřejmě proto dojde k budování nových dálnic pro osobní dopravu. Ty stávající budou ponechány na pospas kamionům. Ptáte se proč? Protože jsou u nich vybudovány rozsáhlé skladovací a překládací kapacity včetně sítě místních komunikací sloužících pro rozvoz zboží z velkoskladů do prodejen. Podobně jsou na síť stávajících silnic napojeni i výrobci nejrůznější velikosti.
Jak jste jistě už dávno postřehli, tím nežádoucím prvkem na silnicích mimo města je v současné době právě váš soukromý osobní automobil. Železnice dopravní problém nevyřeší, jejím největším hendikepem jsou právě její koleje. Nebo jste snad viděli nějaký železniční vagon, jak plynule přejíždí bez překládání z kolejí na silnici? Nepomohly ani kontejnery, které vyžadují rozsáhlá překladiště vybavená těžkou mechanizací.
Nabízí se ale i jiné řešení: návrat ke starým dobrým časům bez automobilové dopravy, s výrobou nejnutnějších životních potřeb na místě a životem plným zdravé manuální práce na poli. Někteří proroci takovou vizi budoucnosti celkem výstižně označují za apokalypsu, neboli zkázu současné civilizace západního stylu. Dnes bude krásně, netrčte někde v kanceláři u počítače. Meze po včerejším dešti už osychají a tak vzhůru někam do přírody zopakovat si gender studia.

23.8.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.