CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Provozujete internetový obchod? Pak máte důvod k obavám.

Pokud se nepodaří ODS v parlamentu zrušení zákona o registračních pokladnách nebo alespoň posunutí počátku jeho platnosti, budou si muset pořídit registrační pokladny všichni provozovatelé internetových obchodů, kteří přijímají platby od zákazníků prostřednictvím jejich bankovních karet. Jejich použití je totiž považováno za hotovostní platbu bez ohledu na to, že se jedná prakticky o stejnou finanční operaci, jakou je platba prostřednictvím příkazu k převodu z bankovního účtu. Na internetu jsem v jedné diskuzi zachytil znění dopisu z ministerstva financí s odpovědí na otázku, zda musí být takové platby zaváděny od 1.1.2007 do registrační pokladny:

Vážený pane, podle zákona o registračních pokladnách dle ustanovení § 2 písm. k, se platbou rozumí příjem nebo výdej bankovek a mincí české nebo cizí měny a úhrady vykonané prostřednictvím elektronického platebního prostředku, ceninou nebo šekem.
Prodej zboží na dobírku, platby bezhotovostně prostřednictvím bankovního příkazu z bankovního účtu se nepovažují za platbu tzn. není povinnost evidovat tyto platby na registrační pokladně.
S pozdravem za oddělení 473 - Registrační pokladny

Pěkná zhovadilost, že? Něco se musí zaevidovat a něco zase ne. Projev skutečné idiocie. Aby se provozovatel internetového obchodu vyhnul nesmyslné duplicitní evidenci plateb, které stejně probíhají systémem SSL (viz např.zde) mezi jeho zákazníkem a bankou, musel by dnešní efektivní systém plateb kartami zrušit a přejít na bankovní převody nebo dobírku. Což při obchodování se zahraničím znamená konec podnikání! Aby vyhověl zákonu, bude muset ručně z výpisů z účtu nebo protokolů z programu pro sledování a řízení internetového obchodu každý jednotlivý nákup znovu zadat do registrační pokladny. Z toho je patrné, jací s prominutím idioti a ignoranti zákon o registračních pokladnách dávali dohromady. Podle mého názoru to také znamená, že se musí evidovat i platby prováděné pomocí mobilních telefonů a to i tehdy, že částka přesahuje 50 korun. V takovém případě se záznam provádí sečtením plateb za jeden den.
Jedno je jisté: lobby prodejců registračních pokladen propojená s populistickými komunisty a neokomunisty upekla horkou jehlou zákon, který může pro řadu drobných obchodníků znamenat i likvidaci. Běžná registrační pokladna s nepatrnými funkcemi je často dražší, než výkonný osobní počítač. Tak zvaná fiskální tiskárna, kterou je možné splnit podmínky zákona, stojí přes 15 000 korun. Neumí přitom nic jiného, než tisknout paragony na úzký kotouč papíru a nedá se na nic jiného tedy použít. Všechno kolem registračních pokladen není nic jiného než obchod s předraženým "železem", nemluvě o tom, že ti, kteří dnes mají pokladnu v obchodě spolu se skladovým hospodářstvím na jednoduchém PC, musí zahodit pořízený SW, doplnit HW v ceně nejméně 15-20000 a nakoupit za podobnou cenu SW nový.
Internetová centrála spolku lobistů v článku Proč nebude zrušen zákon č.215/2005 (o registračních pokladnách) ? předvádí, jakou demagogickou politiku tito obchodníci používají. Pozoruhodná je "kvalita" autorovy češtiny, článek se hemží hrubkami.
Další oficiální i polooficiální informace o zavádění registračních pokladen najdete zejména na následujících adresách:

7.9.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.