CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Kupujete dům nebo stavební parcelu?

Orientujte se při výběru parcely kromě jiného také podle Mapy sociálně vyloučených nebo sociálním vyloučením ohrožených romských lokalit v ČR. Vypracovala firma Ivana Gabala, známého odborníka na potlačované menšiny a přítele Václava Havla. Sami o sobě praví toto: GAC spol. s r. o. je sociologickou a analytickou společností, která rozvíjí víc jak desetileté profesní zkušenosti společnosti Ivan Gabal Analysis & Consulting. Ve své činnosti se orientujeme primárně na výzkumné a analytické projekty zaměřené na socioekonomický rozvoj regionů za využití prostředků ze strukturálních fondů. Zaměřujeme se na dlouhodobé nestandardní projekty. Věnujeme se zpracování řešení, která vyžadují detailní znalost představ veřejnosti či úrovně veřejné podpory proto, aby mohla být provedena kvalifikovaná rozhodnutí ústící ve stanovení veřejné rozvojové strategie či strategie komunikace.
Jinými slovy, je to firma žijící z peněz daňových poplatníků, která vymýšlí různé "projekty" aby na nich slušně vydělávala. Zmíněná mapa ovšem může posloužit zcela paradoxně i k jinému účelu, než bylo myšleno. Kdo chce mít jistotu, že se naproti jeho domu nebude popelit v odpadcích komunita sociálně nepřizpůsobivých, dobře si mapu prostuduje, než koupi domu či pozemku uskuteční. Mapa může být také veřejně prospěšná tím, že se jiní sociálně nepřizpůsobiví občané podle ní přestěhují ke "svým", třeba i ze Slovenska. Stačí, když jim nějaký pracovník z internetové kavárny pro nepřizpůsobivé provozované z peněz daňových poplatníků vybere podle mapy vhodnou lokalitu, kde najde "svoje" lidi.
Popisy lokalit "objevených" Gabalem a spol. jsou prakticky stereotypní:
Soukromá ubytovna – třípodlažní budova s byty velikosti 1+0 a výjimečně 2+0 (dvě místnosti jsou propojeny odstraněním skleněného přepažení). Ubytovna je v zástavbě domů a různých objektů soukromých firem. Sociálně nevyloučení obyvatelé bydlí cca 20 – 30 metrů od lokality sociálně vyloučených obyvatel. Obchod s potravinami se nachází přímo v objektu ubytovny, ostatní služby jsou dostupné cca 5 – 10 minut autobusem. Stav domu: Solidní. Vybavení ubytovny je velmi zastaralé a mnohdy nefunkční. Klienti jsou ubytováváni v kójích dříve sloužících jako kancelářské prostory (přepažení mezi nimi je skleněné, což je vyřešeno tapetami na skleněných stěnách). Sociální zařízení je společné na chodbách. Ubytovnu vlastní soukromý majitel, který má v ČR několik ubytoven podobného charakteru. V současné době došlo ke změně správce objektu. Chystá se též změna provozního řádu a vymáhání jeho důsledného dodržování. Vznik a vývoj lokality, mechanismy vstupu a výstupu: Lokalita vzniklá nově řízeným sestěhováním Řada Romů přišla do ubytovny po povodních, nebo poté, co prodali byty (často na sídlišti) a odjeli do Anglie. Po návratu byli ubytováni v ubytovnách.
Většina obyvatel je závislá na sociálních dávkách. Někteří příležitostně pracují „načerno“. Někteří si přivydělávají sběrem železného šrotu a barevných kovů. V lokalitě se ojediněle vyskytuje prostituce, prodej drog a lichva. Někteří obyvatelé mají problémy s gamblerstvím, narkomanií (toluen, THC, výjimečně i tvrdé drogy, vše především u mládeže) a alkoholismem. Koncepce integrace neexistuje a ani se nepřipravuje.

Pramen: http://www.esfcr.cz/mapa/int_ms14_8_2.html
Ministerstvo chce podle této mapy nastavit čerpání peněz z Evropského sociálního fondu, ze kterého se bude moci v příštích šesti letech čerpat na 2,6 miliard korun pro cca 80 000 nepřizpůsobivých, což je slušných 32 500 korun na hlavu včetně kojenců. Také bych si takovou podporu nechal líbit. Musím se ale nejdříve stát sociálně nepřizpůsobivým.

11.9.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.