CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Zaútočil papež na islám? Zaútočí muslimové na papeže?

Papež Benedikt XVI. v neděli při polední bohoslužbě řekl, že velice lituje reakcí, které vzbudil jeho úterní projev na univerzitě v německém Řeznu týkající se islámu. Podle oficiálního překladu vydaného Vatikánem uvedl, že některé pasáže, které v proslovu použil, byly citátem ze středověkého textu a v žádném případě nevyjadřují jeho osobní myšlenky.
"Ukažte mi, co Mohamed přinesl nového, a uvidíte, že jsou to samé špatné, nelidské věci, jako příkaz šířit jeho víru mečem," citovala totiž v úterý hlava katolické církve byzantského císaře 14. století Manuela II. Paleologa. Tyto jeho výroky vyvolaly vlnu rozhořčení po celém muslimském světě.
Somálský duchovní Hasan Malín vyzval k zabití papeže. "Zapřísaháme vás muslimové, ať jste kdekoli, abyste pronásledovali papeže za jeho barbarská slova... Kdo urazí proroka Mohameda, musí být zabit," uvedl Somálec. Sebevražedným útokem proti papeži pohrozila irácká Armáda Mudžáhedínů.
Rozhořčení muslimů nad slovy římskokatolického papeže už má i hmotné důsledky. Rozvášněný dav vypálil v noci dva kostely řecké ortodoxní církve na západním břehu Jordánu. Ze "extrémně politováníhodná" označil papežova slova i turecký vrchní duchovní Ali Bardakoglu. Navrhl dokonce, že by měl Benedikt přehodnotit svou na letošní rok plánovanou návštěvu Turecka. "Nevidím žádný smysl v tom, aby někdo, kdo takto uvažuje o svatém proroku islámu, navštěvoval islámský svět," řekl Bardakoglu.
Generální tajemník kuvajtské fundamentalistické Lidové strany Hakím Mutajrí rovnou vyzval k odvolání velvyslanců z Vatikánu, dokud se papež neomluví. Podle indického výboru pro otázky menšin znějí papežovy výroky z tohoto týdne jako výzva ke "středověkým křižáckým výpravám".
Papežova dosavadní omluvná prohlášení ale nepřijal Írán, kde v neděli asi 500 studentů protestovalo ve svatém městě Kóm. Vlivný duchovní Ahmad Chátamí varoval, že jestli se papež neomluví, bude ""hněv muslimů pokračovat, dokud nebude plně litovat svých výroků. Papež by měl padnout na kolena před nejvyššími muslimskými duchovními a pokusit se pochopit islám," řekl Chátamí.

Přečetl jsem kdysi poctivě český překlad Koránu a některé pasáže o šíření víry jsou skutečně poněkud zvláštní. Papež nepochybně považuje islám za konkurenční náboženství, které se začíná prosazovat v poslední době s větší vehemencí zejména díky vzrůstajícímu islámskému přistěhovalectví do Evropy. Vatikánu se nepodařilo prosadit křesťanskou ideologii do návrhu ústavy EU, počty věřících nijak nerostou, spíše naopak. Soukromě se domnívám, že jakékoliv organizované šíření víry v minulosti i dnes přinášelo jen samé utrpení. Katolická církev má období násilného šíření křesťanství už za sebou a už dávno se neúčastní na řízení států, islám má ale bohužel zpoždění asi tak 500 let a také mentalita lidí, kteří islám praktikují je dosti odlišná od té naší západní. Islám je nejen o vyznávání víry, ale především o řízení rodiny a státu. Je ve fázi vývoje, ve které se nacházelo katolické křesťanství někdy ve středověku. Jak se s tímto časovým posunem vyrovná svět si netroufám předpovědět. V každém případě, Bůh s námi. Je to totiž ten samý Bůh Židů, křesťanů i muslimů. Jen se jaksi nemůžeme dohodnout, co po nás tento společný Bůh vlastně chce. A jemu se, jak se zdá, nechce s námi mluvit. Snad, kdyby aspoň poslal nám všem mail...

Úplný text projevu papeže Benedikta XVI, pronesený 12. září 2006 na univerzitě v Regensbugu najdete zde. Jen si prosím opravte v textu chybu překladatele:"...jsme vděční za velkolepé možnosti, které se otevřeli lidstvu, a za pokrok v lidskosti, která nám byla zaručena." Zaměňte si měkké "i" za "y" ve slově "otevřely". Ten projev ale stojí opravdu za přečtení.

18.9.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.