CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Je přímé bankovnictví opravdu bezpečné?

Komerční banka (KB) nedávno reagovala na pokusy o internetové loupeže z bankovních účtů jejích klientů tím, že důrazně odmítá informace o zneužití vnitřních systémů banky. Banka prý pouze zaznamenala 10 případů klientů, u kterých se objevily pokusy o zneužití jejich osobních počítačů. V zájmu zvýšení bezpečnosti internetového bankovnictví KB zavedla nový způsob autorizace aktivních transakcí. Všichni uživatelé internetového bankovnictví mojebanka, kteří používají k podepisování transakcí osobní certifikát v souboru, budou nyní při provádění aktivních operací zadávat i autorizační SMS kód. Jedná se v podstatě o jednorázové heslo, které bude uživateli zasláno prostřednictvím SMS zprávy a bude nutnou součástí autorizace klienta při provádění aktivních operací. Při používání přímého bankovnictví je tedy prý bezpečnější provádět transakce přes mobilní telefon než přes internet. Shodují se na tom někteří odborníci právě v reakci na případ vyloupených klientských kont v KB: "Zprávy zasílané z mobilního telefonu do banky i z ní na mobilní telefon jsou při přenosu vždy šifrované a není tedy možné, aby je během přenosu četl nebo nahlížel někdo jiný, například hacker," uvedla například mluvčí ČSOB Kateřina Bednářová. Zajímavé, přesto je ale přece možné, aby v rámci odposlechů povolených soudem policie obsah SMS zpráv monitorovala slovo od slova. Možnost zneužití takové informace (hesla) je pak nasnadě. Někdo tedy nemluví pravdu či spíše mlží.
Jiní odborníci totiž naopak upozorňují, že zanedlouho mohou být mobily klientů bank snáze napadnutelné než počítače. Stále více modelů telefonů je vybaveno otevřeným operačním systémem (např. Symbian) a nejrůznějšími aplikacemi. Technické novinky přicházejí na trh prakticky denně, v mobilech se ale zatím běžně nepoužívají. Přesto již existují: program F-Secure je určen pro mobilní telefony pracující na platformě Symbian Series 60 (více zde). Také Kaspersky nabízí antivir pro inteligentní telefony vybavené Symbianem 6.1 nebo 7.0 a to verzi pro chytré Nokie a zvlášť pro Siemens SX1 (více zde, o odposleších mobilů zde).
Jak je to tedy s bezpečností přímého bankovnictví? Jako s každou jinou bezpečností. Vše je bezpečné jen do jisté míry a proto se vyplatí si počínat jako ona jeptiška ze známého vtipu se svíčkou. Když se ptáte tzv.odborníků na rizika, vždy odpoví: pořiďte si to či ono a ještě také tamto a když budete mít štěstí, nic vaše finance neohrozí. Jeden se pak nediví, že někteří skutečně bohatí lidé mají svoje miliony v krabici od bot třeba v garáži. Jednak jsou po ruce a druhak, kdo by je tam hledal. Tedy kromě policie, samozřejmě. Přeji krásný den indiánského léta, žádné viry ve vašem mobilu a žádnou policii ve vaší garáži.

25.9.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.