CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)
CDmusic.cz - CD, DVD, Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices (products catalogue).

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

Číňané nepovažují úplatky za nic nenormálního.

Oblíbeným tématem v naši české společnosti je v poslední době existence úplatků zejména ve státní správě a v medicině. Většina Číňanů naopak považuje úplatky za nezbytnou součást podnikání ve své zemi. Uvedl to nedávno státní list China Youth Daily s odvoláním na průzkum univerzity Nan-kchaj mezi úředníky, zaměstnanci firem a dalšími občany. Zhruba 94 procent respondentů se domnívá, že úplatkářství je v podnikání běžně rozšířené, a 77 procent dotazovaných by k němu přistoupilo. "Většina lidí si myslí, že jejich podnikání bude moci jen stěží přežít, pokud tak neučiní," uvedl list China Youth Daily. "Úplatkářství je tiše přijímáno jako funkční marketingový prostředek a prostředek ke snížení tření mezi hráči na trhu a úředníky. U vládních úředníků je velmi běžné, že berou úplatky při vydávání licencí a certifikátů a během inspekcí," dodal list.
Má to své historické kořeny. Úplatky nacházíme už v klasické čínské literatuře: Dle tehdejších pravidel, dvorní dámy se nesměly setkat s císařem osobně. Dvorní malíř namaloval každé ženě portrét a císař vybíral ženy podle obrazů. Svou moc takto zneužíval dvorní malíř jménem Mao Jan-šou a vybíral od dvorních dam úplatky. Aby mohla být vybrána pro císaře, skoro všechny ho uplatily. Ale jedna překrásná žena, která se jmenovala Wang - čiang, také ji volaly Wang Džao-ťun, byla chytrá a krásná, uměla básně a hrát na hudební nástroji, byla také upřímná a odmítla dát malířovi uplatek. Mao se na ní zlobil a nenamaloval její skutečnou krásu a proto po mnoho let nikdy neviděla císaře (pramen).
Ačkoliv Mingská dynastie zavedla silný centralizovaný režim, tak pravá moc ležela v rukou eunuchů. Příčinou toho byla častá dědičná demence ve vládnoucím rodě, nebo nízký věk císařů. Klika eunuchů byla zkorumpovaná a vymáhala úplatky, snažila se potlačit oddané ministry a zapříčinila postupný rozklad vlády, což zapříčinilo i vyostřenou sociální situaci v zemi. Během dynastie Ming tak došlo k mnohým rolnickým povstáním, která byla potlačena (pramen).
Klasický čínský příběh "Putování na západ" (Journey to the West, ve filmu zpracováno jako The Lost Empire) je jako celek složeno z příběhů, ve kterých vystupuje mnoho nesmrtelných bytostí, duchů a démonů, reprezentujících spravedlnost a zlo. Autor ve svém románu vytvořil bizarní nadpřirozený svět. V tomto mytickém světě je stále vidět stín lidí. V neobyčejném nebeském paláci vystupuje posvátný moudrý císař, který stejně nedovede odhalit hloupost. Hloupost je v nebeském paláci stejná jako na zemi. V podzemním království se úředníci chrání navzájem a úplatky jsou zde zákonem.
Velmi podivný rozhlasový pořad o úplatcích nabízí můj oblíbený server Radio Lidová Čína pod názvem Odmítnout úplatek. Buď jsem to zcela nepochopil (moje stařecká demence) nebo se jedná o chybný překlad do češtiny. V každém případě si to celé poslechněte, čeština té Číňanky je neuvěřitelně rozkošná! Je nepochopitelné, proč si Radio Lidová Čína nenajme jako hlasatele rodilé české hlasatele. Asi proto, že by je čínská tajná policie neprověřila. Na zmíněné nahrávce je více historek či spíše vtipů, které jsou zřejmě podle čínské mentality žertovné. Doporučuji poslech zejména pro podnikatele, kteří hodlají v Číně podnikat.

Možná, že si děláme z úplatků zbytečné vrásky a že bychom se s tím mohli vyrovnat podobně jako jiné národy, zejména ty na východ od nás. Konec konců máme i staré české přísloví "Kdo maže, ten jede." Mělo by se s tím ale počítat při stanovování platů státních úředníků, lékařů a dalších profesí, kde by byly úplatky neboli hezké české všimné nebo modernější provize považovány podobně jako v Číně za něco obvyklého. Nepramení náš odpor k úplatkům jen z naší obyčejné české závisti? V každém případě si musí naši podnikatelé v Číně připravit peníze na úplatky nebo alespoň nějaké dárky. Jinak se jim nepodaří prorazit.

26.9.2006 [Trvalá adresa článku.]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

 

[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.